Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Nakon serije napada na ciljeve Huta u Jemenu, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da su SAD prenele "privatnu poruku" Iranu o Hutima u Jemenu. Imajući u vidu da upravo Iran podržava gotovo sve militantne grupe na Bliskom istoku, neizvesno je kakav će odgovor Teherana uslediti. Sa druge strane, Huti su spremni na osvetu.

„Privatno smo ga isporučili i uvereni smo da smo dobro pripremljeni“, rekao je Bajden, ne iznoseći dalje detalje.

Iako Iran negira umešanost u napade Huta u Crvenom moru, Teheran je osumnjičen da je Hute snabdevao oružjem, a SAD kažu da je iranska obaveštajna služba bila ključna da im se omogući da gađaju brodove.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Tenzije Amerike i Irana

Zajednički vazdušni napadi Velike Britanije i SAD gađali su skoro 30 pozicija Huti, uz podršku zapadnih saveznika, uključujući Australiju i Kanadu.

Dan kasnije, američka Centralna komanda saopštila je da je izvela svoj novi napad na Hute u Jemenu koristeći krstareće rakete „Tomahavk“.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da Britanija „nema izbora“ osim da preduzme vojnu akciju protiv Huta u Jemenu, kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru.

Foto: Maxar Technologies via AP

Portparol Huta rekao je agenciji Rojters da udari nisu imali značajan uticaj na sposobnost grupe da napada brodove na Crvenom moru.

Huti su naoružana grupa iz jemenske šiitske muslimanske manjine Zaidi. Većina građana Jemena živi u oblastima pod kontrolom Huta. Pored Sane i severa Jemena, Huti kontrolišu obalu Crvenog mora.

Zvanična pozicija zapadne vlade je da su vazdušni udari koji su u toku na ciljeve Huti prilično odvojeni od rata u Gazi. Oni su „neophodan i proporcionalan odgovor“ na neprovocirane i neprihvatljive napade Huti na komercijalni brod u Crvenom moru, kažu oni.

U Jemenu i širem arapskom svetu, na njih se gleda prilično drugačije.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tamo se na njih gleda kao na pridruživanje SAD i Velike Britanije ratu u Gazi na strani Izraela, pošto su Huti izjavili da su njihove akcije solidarnosti sa Hamasom i narodom Gaze. Jedna teorija čak kaže da „Zapad izvršava Netanijahuove naloge“.

Ugrožena globalna trgovina

Još uvek je moguće da će ovi vazdušni napadi imati zastrašujući efekat na Hute. Ali, što duže traju ovi vazdušni napadi, to je veći rizik da SAD i UK budu uvučene u još jedan sukob u Jemenu.

Ugrožena je i međunarodna trgovina.

Oko 15 odsto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more. Ovo uključuje osam odsto žitarica, 12 odsto morske nafte i osam odsto svetskog tečnog prirodnog gasa.

SAD kažu da su Huti do sada pokušali da napadaju i plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu 28 puta.

Neke velike brodarske kompanije su od tada prestale sa radom u regionu, dok su troškovi osiguranja porasli 10 puta od početka decembra.

Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

London i Vašington podržali su Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.300 ljudi.

Izraelska vojna kampanja odmazde vazdušnih napada i kopnenih operacija protiv Hamasa u Gazi do sada je ubila 23.843 Palestinca, saopštilo je u ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas, a veruje se da je još hiljade mrtvih pod ruševinama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pretnje Huta

Dok Amerika i Iran razmenjuju poruke, Huti su zapretili „snažnim i efikasnim odgovorom” nakon što su Sjedinjene Države izvele još jedan napad u Jemenu preko noći, dodatno pojačavajući tenzije.

Udari su pojačali zabrinutost zbog eskalacije sukoba koji se proširio Bliskim istokom otkako su palestinska militantna grupa Hamas i Izrael ušli u rat, a iranski saveznici takođe ulaze u sukob iz Libana, Sirije i Iraka.

Mohamed Abdulsalam, jedan od portparola Huta, rekao je za agenciju Rojters da udari, uključujući onaj koji je preko noći pogodio vojnu bazu u Sani, nisu imali značajan uticaj na sposobnost grupe da spreči prolazak brodova povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more.

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, pozvao je na maksimalnu uzdržanost „svih uključenih“ i upozorio na sve nesigurniju situaciju u regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare