Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Poslovni avion osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina doleteo je iz ruskog grada Rostova na Donu u Belorusiju, a još jedan avion je stigao iz Sankt-Peterburga, objavio je nezavisni medij Belaruski Hajun pozivajući se na podatke Flight Radara.

Mlaznjak koji navodno pripada Prigožinu s registracijskim brojem RA-02795 sleteo je u avio bazu Mačulišči u blizini Minska u 7:40.

Još jedan avion stigao je iz Rusije: poslovni mlanjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878 . Ovaj avion je poleteo iz Sankt-Peterburga i sleteo u avio bazu Mačulišči u 7:58, pokazuju podaci sa Flight Radara.

Ko je tačno vlasnik ovog aviona nije sasvim poznato. Međutim, brod RA-02795 je pod američkim sankcijama od 2019. godine zbog veza sa Jevgenijem Prigožinom. O činjenici da ovaj avion koristi lično Prigožin i članovi njegove porodice izvestili su Novaja gazeta i OCCRP.

Ove informacije nisu zvanično potvrđene, a sam Prigožin se od sinoć nije oglašavao.

Foto: Video Obtained by REUTERS

„Želim da vas zvanično obavestim da ovaj avion ne pripada meni. I nemam ništa sa njim. Koliko ja znam, izdaje se besplatno“, prenela je pres-služba kompanije Konkord reči gospodina Prigožina. Tako je prokomentarisao medijske izveštaje da su se u julu 2021. američke obaveštajne agencije obratile vladama niza afričkih zemalja sa preporukama da ne prihvate ili ne servisiraju avion ruskog biznismena.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin sinoć je rekao da su delovanje ruskih službi, razum većine pripadnika Vagnera, ali i „patriotski duh ruskih građana“ bili presudni u suzbijanju pobune koju je protiv ruskog vojnog vrha predvodio Prigožin. Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Belorusiju.