U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli juče porastom vodostaja nekih reka, pre svega Kupe i njenih pritoka.

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda juče objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne padavine i problemi sa izlivanjem očekuju i danas.

„Zbog kiše koja je pala i još uvek pada na gornjem toku reke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mere odbrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Sutra tokom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mere odbrana od poplava. Vrh vodnog talasa moguć je u noći sa 17. na 18.9.“, navodi se u saopštenju Hrvatskih voda, prenosi Index.hr.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Apokaliptični prizori

Zbog izlivanja Kupe – proglašeno je vanredno stanje. U Brodu na Kupi – u Gorskom kotaru – u samo nekoliko sati vodostaj reke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsečena, a saobraćajnice u tom delu – zatvorene. Smirivanja vremena neće biti ni danas.

U Brodu na Kupi prizori su bili apokaliptični, javlja HRT u svom prilogu iz poplavljenog mesta na reci Kupi. Jedan stanovnik autom je zaglavio u poplavi.

„Nisam video, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio“, priča čovek.

A gospodinu Stanku poplavili su dvorište i pomoćni objekti. Nada se da kuća neće stradati.

„Znači od dva sata je porasla 40 cm“, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog izlivanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je saobraćaj od Broda na Kupi do mesta Hrvatsko. Ugrožena je cela opština Brod na Kupi, ali i susedna naselja.

Karlovac se priprema za poplavu

Karlovačkom se području približava poplavni talas sa gornjeg toka reke Kupe u Gorskom kotaru, gde su ponegde još juče uvedene mere vanrednog stanja, a karlovački Štab civilne zaštite počeo je pripreme za redovne mere odbrane od poplava i pozvao građane na oprez. Kupa u Karlovcu narasla je u poslednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je merila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Štab civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu ujutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio preduzeti pripreme za redovne mere odbrane od poplave te su se operativne snage civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažovale na punjenju dodatnih broja vreća sa peskom koje će se podeliti mesnim odborima koji su izloženi povećanom vodostaju reka.

PROČITAJTE JOŠ:

Poplavljeno je i celo fudbalsko igralište u Kamanju, na jednom delu i podrumi kuća, javlja KAportal. Na terenu su i vatrogasci koji ispupavaju vodu.

I danas prognoza kiša, ponegde obilnija

Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatkoj i za danas najavljuje oblačno s kišom, ponegde i obilnijom, mestimice i uz grmljavinu. Veća količina kiše očekuje se najpre u gorskoj Hrvatskoj i u većem delu središnje Hrvatske gde je lokalno još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2 padavina.

Usled izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena očekuje se rast vodostaja.

BONUS VIDEO: Jak vetar u Hrvatskoj prevtrao kamione

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar