Redžep Tajip Erdogan i Naftali Benet
Redžep Tajip Erdogan i Naftali Benet Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/GIL COHEN-MAGEN

Izraelski premijer Naftali Benet razgovarao je danas sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon što je Turska oslobodila izraelski par koji je uhapšen i osumnjičen za špijunažu zbog fotografisanja Erdoganove rezidencije u Istanbulu.

Benet je zahvalio Erdoganu na pomoći u obezbeđivanju njihovog puštanja na slobodu, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera, prenosi Rojters.

To je bio prvi razgovor između jednog izraelskog premijera i turskog predsednika od 2013. godine, naglasila je Benetova kancelarija.

Izraelski premijer odbacio je optužbe za špijuniranje protiv para Mordi i Natali Oknin, rekavši da ne rade ni za jednu izraelsku agenciju.

Njegova vlada je poslala višeg izaslanika u Tursku da pomogne u radu na njihovom oslobađanju.

Turske vlasti uhapsile su izraelski bračni par 12. novembra pod optužbom za špijunažu zbog fotografisanja Erdoganove rezidencije sa telekomunikacionog tornja Čamlidža u Istanbulu sa platformama za posmatranje, javila je turska državna agencija Anadolija.

Anadolija je izvestila da je jedan od zaposlenih dojavio policiji nakon što je vidio da par slika rezidenciju iz restorana na kuli, a policija je uhapsila i jednog turskog državljanina, koji je bio sa parom, pod optužbom za političku i vojnu špijunažu.

Oni su, kako je ranije preneo izraelski list „Harec“, fotografisali palatu Dolmabahče, sazidanu u vreme Otomanske imperije koja se nalazi na evropskoj strani grada i jednim delom se koristi kao predsednička radna kancelarija.

BONUS VIDEO: Napad na izraelskog graničnog policajca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar