Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Finska premijerka Sana Marin objavila je da se razvodi od supruga Markusa Raikonena, bivšeg fudbalera sa kojim je provela 19 zajedničkih godina, od kojih tri u braku. Ovo je poslednja u nizu loših vesti za Marin, koja se nedavno suočila sa gubitkom funkcije pošto je njena partija izgubila na izborima, a tokom protekle godine bila je i oštro kritikovana zbog svojih izlazaka, kao i ponašanja tokom tih žurki.

Marin i Raikonen imaju petogodišnju ćerku Emu Amaliju Marin, a venčali su se pre skoro tri godine na intimnoj ceremoniji u avgustu 2020. godine. Ali par, koji je bio zajedno od svoje 18 godine, objavio je da su podneli zahtev za razvod.

„Zajedno smo podneli zahtev za razvod. Zahvalni smo za 19 godina zajedno i za našu voljenu ćerku“, napisala je Marin na Instagramu.

„Još uvek smo najbolji prijatelji, bliski jedno drugom i roditelji koji se mnogo vole. Ubuduće ćemo i dalje provoditi vreme zajedno kao porodica i jedno sa drugim. Želimo da poštujete našu privatnost. Nećemo dalje komentarisati ovo“, naveli su.

Par se venčao u avgustu 2020. godine u Kesaranti, zvaničnom prebivalištu finske premijerke. Ceremoniji je prisustvovalo 40 zvanica koje su činili bliski prijatelji i porodica.

Marin je tada podelila fotografiju sa njihovog venčanja i napisala: „Juče smo rekli jedno drugom ‘da’. Srećna sam i zahvalna što mogu da podelim svoj život sa čovekom koga volim. Zajedno smo videli i doživeli mnogo, delili radosti i tuge, podržavali jedno drugo na dnu i u oluji. Živeli smo zajedno u mladosti, odrasli i odrastali za našu voljenu ćerku. Od svih ljudi, ti si pravi za mene. Hvala vam što ste bili uz mene“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Marin odlazi sa funkcije

Marin je postala jedan od najmlađih svetskih lidera i najmlađa Finska ikada kada je preuzela ulogu premijera sa 34 godine 2019. godine.

Međutim, na izborima prošlog meseca njena stranka je izgubila, a Marin je priznala poraz. U žestokom nadmetanju opoziciona partija desnog centra odnela je pobedu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Marin je najavila da će na sledećem kongresu stranke na jesen podneti ostavku na mesto lidera Socijaldemokratske partije. Tokom svog mandata, suočila se sa negativnim reakcijama zbog snimaka sa žurki koje su izlazile u javnost. U decembru 2021. Marin je bila primorana da se izvini zbog izlaska u klubove do 4 sata ujutro u noćnom klubu „Bučers“ sa prijateljima tokom pandemije koronavirusa.

Ovo nije jedina žurka zbog koje je Marin kritikovana. Finska premijerka je bila umešana u seriju skandal zbog zabava tokom svog mandata, kao i svog ponašanja tokom tih žurki.

„Vreli“ ples sa pevačem

U avgustu prošle godine, premijerka koja voli zabavu tajno je snimljena kako intimno pleše sa finskim pevačem Olavijem Uusivirtom (39), što je dovelo do toga da je on demantovao da su imali aferu.

Usivirta je tvrdio da su on i Marin bili jednostavno „prijatelji“ i da se između njih u noćnom klubu u Helsinkiju nije dogodilo „ništa neprikladno“.

Video snimci koji su osvanuli na društvenim mrežama pokazuju da je Marin zagrlila pevača dok su igrali. Usivirta je u jednom trenutku viđen kako pritiska svoje lice uz njen vrat u gestu za koji neki finski mediji tvrde da je izgledao kao poljubac.

Svedoci su finskim medijima tada rekli da je Marin plesala sa još dvojicom muškaraca na sličan način i sedela u krilu još dvojice tokom noćnog izlaska.

Ali finski kantautor Usivirta, koji se razveo od svoje žene 2021. godine, odbacio je svaku sugestiju da je u vezi sa premijerkom svoje zemlje.

U objavi na svojim nalozima na društvenim mrežama, on je tada rekao: „U javnosti se spekulisalo o kvalitetu odnosa između mene i premijerke Sane Marin. Ruku na srce, mogu samo da kažem kako jeste: prijatelji smo i ništa se neprikladno nije dogodilo. Neću više javno da komentarišem tu stvar. Želim vam lep vikend!“.

Prisno grli ženu i igra

Procureli video snimci takođe pokazuju kako Marin provokativno pleše sa finskom influenserkom Sabinom Sarkka (33), dok su se zagrlile, a noge su im se skoro dodirivale.

Marin je na oba video snimka nosila iste bele pantalone i crni gornji deo bez rukava što sugeriše da su snimci nastali iste noći u avgustu prošle godine.

U to vreme, Marin je insistirala da je „svima potreban zabavan i opušten večernji izlazak“ i da joj treba dozvoliti da raspusti kosu nakon što većinu svog vremena provodi u žongliranju obavezama oko države, kao i obaveza koje ima kao majka.

Ona je dodala da se „ništa neprikladno” ne dešava u video snimku koji pokazuje kako pleše sa Usivirtom i rekla da joj je jedino žao što su „privatni” video snimci dospeli u javnost.

Radila je test na drogu

Od te noći pojavio se još jedan video koji prikazuje Marin kako se zabavlja sa slavnim prijateljima pre nego što je otišla u klub.

Na snimku se vidi kako neko u pozadini uzvikuje reči „banda brašna“, što je dovelo do spekulacija da je premijerka uzimala drogu jer je „brašno“ žargon za kokain u Finskoj.

Foto: Tanjug/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

Ona je negirala da je konzumirala drogu, rekavši da je samo pila alkohol i zabavila se na „svoj način“.

„Igrala sam, pevala, zabavljala se – to su savršeno legalne stvari. Nikada nisam bila u društvu nekoga, niti sam znala da je neko uzimao drogu“, kazala je.

Snimak je objavilo nekoliko medija u Finskoj i u inostranstvu. Međutim, ona je odlučila da se maksimalno zaštiti i ipak uradi test na drogu, koji je naposletku bio negativan.

Žene se ljubile u njenoj rezidenciji

Nakon brojnih snimaka koji su digli javnost na noge, pojavila se i sporna fotografija koja je podigla veliku prašinu.

Na društvenim mrežama je počela da kruži jedna slika iz premijerkine zvanične letnje rezidencije na kojoj se ljube dve poznate influenserke, pokrivajući svoje gole grudi natpisom Finska. Sana Marin se izvinila zbog fotografije, takođe sa privatne zabave, koju je organizovala u julu 2021. godine.

„Po mom mišljenju, slika nije prikladna. Izvinjavam se zbog toga. Ovakva slika nije trebalo da se pojavi, iako se ništa neobično nije desilo na tom druženju. Išli smo u saunu, plivali i bili zajedno“, rekla je premijerka Marin novinarima i potvrdila da je fotografija napravljena u njenoj letnjoj rezidenciji na obali mora.

PROČITAJTE JOŠ:

Mišljenje Finaca podeljeno

Finci su podeljeni kad je reč o ponašanju premijerke. Jedan deo javnosti izrazio je podršku Sani Marin, dok je drugi deo izrazio sumnju u njenu punu sposobnost rasuđivanja.

Sa druge strane, veliki broj žena iz Danske je javno pružio podršku premijerki Finske tokom ovih „afera“ prošle godine. Stotine Dankinja objavile su na društvenim mrežama snimke na kojima se vidi kako plešu i zabavljaju. Snimci žena koje plešu i uživaju s prijateljicama, objavljeni su uz hešteg solidarnost sa Sanom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini, File

Marin je nakon burnih reakcija finske javnosti rekla da nije radila ništa osim što je „plesala, pevala, grlila prijatelje i pila alkohol“.

„Nadam se da će u 2022. godini biti prihvaćeno da čak i oni koji donose važne odluke plešu, pevaju i idu na žurke“, rekla je Marin.

BONUS VIDEO: Tramp je prvi američki predsednik koji se našao pred krivičnim sudom, ali jedan je i osuđen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare