Kristina Fernandez Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentinska potpresednica Kristina Fernandes de Kirhner osuđena je danas na šest godina zatvora i doživotnu zabranu obavljanja javne funkcije zbog pronevere oko jedne milijarde dolara kroz projekte javnih radova za vreme njenog predsedništva.

Tročlano sudsko veće je proglasilo Kristinu Fernandes krivom za proneveru ali je odbacilo optužbu da je vodila kriminalnu organizaciju za šta bi presuda mogla da bude 12 godina zatvora.

Prvi put da je neki podpredsednik Argentine osuđen dok je na dužnosti.

Ovo još nije konačna presuda dok se ne završi žalbeni postupak, što je proces koji bi mogao da traje godinama. U međuvremenu ona ima imunitet od hapšenja, sve dok uspeva da bude izabrana na državnu funkciju.

Njene pristalice obećale su da će paralisati zemlju ako bude osuđena. Oni su izašli u velikom broju na ulice Buenos Ajresa i krenule ka zgradi saveznog suda, udarajući o bubnjeve i uzvikujući slogane dok su se pritiskali uz policijske barijere.

Fernandes je odbacila sve optužbe. Optužena je da je nepropisno dodeljivala ugovore za javne radove građevinskom magnatu blisko povezanim sa njenom porodicom.

Kristina Fernandes de Kirhner bila je na čelu države od 2007. do 2015. godine.

BONUS VIDEO: Led usmrtio turiste

Komentari

Svi komentari (0)