Foto: M.K./ATAImages

Grupa poslanika stranaka iz Federacije BiH uputila je danas pismo zvaničnicima američkog Kongresa i Senata, i evropskim zvaničnicima u kojem su naveli da se BiH, posebno u nekoliko poslednjih godina, suočava sa "antiustavnim, secesionističkim i retrogradnim politikama" koje podstiču i promovišu pojedini funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), "sa Miloradom Dodikom na čelu".

„U kontinuitetu se osporava ono što je glavna odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma i osnov za mir, stabilnost i prosperitet, a to su teritorijalni integritet, suverenitet, politička nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet BiH“, piše u pismu.

Podsećajući da je u zvaničnim dokumentima sa Kongresa iz 2015. godine Dodikova SNSD je kao svoj strateški cilj navela secesiju RS od BiH, odnosno, kako su ocenili poslanici: „dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima“.

U pismu se ocenjuje da se zbog toga intenziviraju antidejtonske aktivnosti, kreiraju stalne krize i blokade u funkcionisanju države i njenih institucija.

Uz to se, istakli su, „drsko i agresivno vređaju i provociraju prodržavne političke snage i predstavnici međunarodne zajednice u BiH“.

„Funkcioneri SNSD na entitetskom i državnom nivou konstantno i ciljano atakuju na dve institucije koje su dejtonska i ustavna kategorija, s ciljem slabljenja njihovog legitimiteta i autoriteta svesni da su to ključne ustavnopravne i institucionalne prepreke njihovim secesionističkim, antiustavnim i antidržavnim politikama“, stoji u pismu.

Te institucije su Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH, navode potpisnici pisma i dodaju da se istovremeno vode aktivnosti na rušenju Suda BiH „isključivo zbog činjenice da se trenutno protiv Milorada Dodika pred tim sudom vodi krivični postupak zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH“.

U pismu se konstatuje da vladajuća koalicija u RS „kroz usvajanje antiustavnih odluka i akata pokušava oteti državnu imovinu BiH, mada je BiH jedini titular državne imovine“.

„Posebno zabrinjavaju najave o rušenju državnih institucija, kao što su Oružane snage BiH, Obaveštajna služba BiH, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje…, a što predstavlja direktni atak na ustavni poredak BiH“, ukazuje se u pismu.

Takve aktivnosti, prema potpisnicima pisma, bile su razlog što su SAD i Velika Britanija uvele sankcije skoro kompletnom rukovodstvu RS.

Upozorili su i da je vladajuća koalicija u RS, koja je i deo vlasti na nivou BiH, „izrazito proruski orijentisana,“ a da je Dodik „u jeku agresije Rusije na Ukrajinu odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina“ i da je jedini političar u Evropi koji je od početka rata u Ukrajini dva puta posetio Putina u Moskvi i podržao ga u aktivnostima koje sprovodi.

„Sve navedeno potvrđuje činjenicu da istaknuti funkcioneri SNSD-a predstavljaju produženu ruku režima Kremlja na Zapadnom Balkanu i proksi ruskih interesa u BiH“, ocenjeno je u pismu.

Podsetili su i da je RS usvojila zakon kojim se ponovo kriminalizuje kleveta i da namerava da donese tzv. zakon „stranim agentima“, i ocenili da za takve zakone nema mesta u BiH čije je spoljnopolitičko opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Potpisnici pisma su ocenili da zbog svega toga „najveću pretnju miru u BiH ne predstavlja izmišljeni ’verski radikalizam’, ni ’strani intervencionizam’, već radnje i akcije funkcionera SNSD-a“.

„Posebnu opasnost za mir predstavlja ideja o secesiji Republike Srpske koju promoviše i nastoji u delo sprovesti Milorad Dodik, kao i njegova ideja o novom prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, što bi bio direktan atak na teritorijalni integritet međunarodno priznatih država“, stoji u pismu.

Navodeći da Dodik „kroz rušenje državnih institucija BiH već sprovodi aktivnosti na realizaciji navedenih krajnje opasnih i radikalnih ciljeva“, potpisnici pisma su upozorili da će time „biti ugrožen mir, ne samo u BiH, već i na Zapadnom Balkanu, a vrlo moguće i u Evropi“.

„Destabilizacija Evrope prepoznatljiv je cilj režima iz Kremlja za koji se nadaju da može biti ostvaren preko njihovog saveznika poput Milorada Dodika“, ističe se u pismu.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da što pre poveća broj vojnika u EUFOR misiji u BiH, da NATO što pre pozove BiH u punopravno članstvo, a da EU otvori pregovore sa BiH.

„Oštro odbacujemo tvrdnje, koje često dolaze od pojedinih političara RSda narodi i građani BiH ne mogu živeti zajedno, ili da bilo ko želi dominaciju jednog naroda nad bilo kojim drugim narodom“, istakli su potpisinici pisma dodavši da je njihovo opredeljenje slobodna, demokratska, evropska, suverena, celovita, sekularna i multietnička BiH.

Pismo je upućeno predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mexoli, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsedavajućim Predstavničkog doma i Senata u Kongresu SAD, Majku Džonsonu i Peti Marej, drugim relevantnim predstavnicima institucija EU, Saveta Evrope i SAD. Pismo je upućeno i svim evroposlanicima, kongresmenima i senatorima SAD, kao i ministrima spoljnih poslova država članica EU.

Pismo su potpisali poslanici Denis Zvizdić, Kemal Ademović, Saša Magazinović, Nihad Omerović, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević – Dizdarević, Mia Karamehić – Abazović, Aida Baručija, Jasmin Imamović, Albin Muslić i Predrag Kojović.

Povod za to pismo je pismo koje su pre nekoliko dana američkom Kongresu i Senatu, kao i evropskim zvaničnicima, uputili SNSD-ovi predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH. Oni su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju nameru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

U pismu predstavnika SNSD je naglašeno da zapadne države treba da deluju u skladu sa svojim bezbednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar