Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstei

Britanska premijerka Liz Tras stigla je danas u parlament, uoči obraćanja ministra finansija Džeremija Hanta, nakon što je doživela salvu kritika jer se nije ranije pojavila, uz optužbe da se "skriva ispod stola". Ona se takođe suočava se sve glasnijim pozivima da podnese ostavku.

Tras nije mogla da učestvuje u ranijoj raspravi zbog neodređenog urgentnog problema, kazala je zvaničnica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordaunt, prenosi Hina.

Tras na kraju stigla u parlament

Mordaunt je insistirala da se Tras „ne skriva ispod stola“ od poslanika na što su opozicioni parlamentarci reagovali smehom.

„Uveravam ovaj dom da ona ovde nažalost nije zbog vrlo valjanog razloga“, kazala je.

Tras je potom stigla u parlament i sedela je sa ozbiljnim izrazom lica dok je Hant objašnjavao poslanicima svoj zaokret u proračunskoj politici za 180 stepeni.

On je okrenuo ploču i odbacio gotovo ceo mini-proračun premijerke Tras i rekao da zemlja mora povećati poreze i srezati potrošnju kako bi ponovo izgradila stabilnost i poverenje, prenosi Index.hr.

Šef laburista ismejao Tras

„Gde je“ i „slaba“, uzvikivali su poslanici nakon što je bilo rečeno da će Mordaunt umesto Tras odgovarati na pitanja poslanika o imenovanju novog ministra finansija.

„Uz izvinjenje šefu opozicije i Donjem domu, premijerka je zadržana zbog hitnog posla i bojim se da ćete se morati zadovoljiti sa mnom“, kazala je Mordaunt.

Lider Laburističke stranke Keir Starmer ismejao je Tras zbog toga što se nije pojavila.

„Kako bi Britanija mogla dobiti stabilnost koja joj je potrebna kada je sve što vlada nudi groteskni haos i kada umesto vođstva imamo ovaj vakuum“, kazao je.

Laburistička poslanica Stela Kreasi rekla je da je posao premijera donošenje teških odluka o brojnim pitanjima.

„Sve što sada znamo je, osim ako nam ne kaže drugačije, da se premijerka skriva ispod svog stola i traži da sve ovo prođe. Nije li vreme da ode i da funkciju preuzme neko ko može donositi odluke u skladu sas britanskim nacionalnim interesima“, poručila je.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve glasniji pozivi na ostavku

Premijerka Velike Britanije Liz Tras se suočava sa se glasnijim pozivima na ostavku unutar svoje Konzervativne partije samo šest nedelja nakon što je ušla u Dauning strit.

Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng najavili su fiskalni paket – takozvani mini budžet 23. septembra. Mere su izazvale previranja na tržištu od pada funte do panike za penzije, i retkog javnog ukora Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi CNBC njuz.

Deo po deo, planovi su propali, uključujući planove za ukidanje povećavanje poreza. Najnovije planove u ponedeljak je odbacio i novi ministar finansija Džeremi Hant. On je četvrta osoba na toj poziciji od jula.

Tras je petak otpustila Hantovog prethodnika i sada je poslanici iz celog političkog spektra poziviju da ga prati i sama izađe kroz ta vrata.

Članovi partije kojoj pripada Tras sve je otvorenije pozivaju da podnese ostavku, dok se veruje da je oko 100 članova njene partije podnelo pisma za izglasavanje nepoverenja.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar