Petro Porošenko Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio danas da je rušenje brane Nova Kahovka u oblasti Herson „katastrofa“ za Ukrajinu.

„Pogođeni smo u srce, a ovo je najveća katastrofa koju je napravio čovek u 21. veku“, rekao je Porošenko za Si-En-En (CNN).

On je takođe naveo da će artiljerijski kamioni biti poslati na jug ka brigadi koja je sada u „toku završnih priprema za kontraofanzivnu operaciju“.

Kako je ocenio, moguće je da je katastrofu na brani izazvala Rusija da bi zaustavila kontraofanzivu, ali ukrajinske trupe neće biti sprečene da je izvedu. On je dodao da to stvara katastrofu za civile, ali ne i za trupe.

„Ništa ne može da zaustavi ukrajinske trupe“, poručio je bivši ukrajinski predsednik.

CNN podseća da američki i zapadni zvaničnici vide znake početka dugoočekivane kontraofanzive Ukrajine protiv Rusije, pošto je primećeno „značajno povećanje borbi“ na istoku zemlje u poslednjih 48 sati. Visoki zvaničnik NATO-a rekao je u utorak da ukrajinske trupe istražuju slabosti ruskih odbrambenih linija.

PROČITAJTE JOŠ:

Velika brana i hidroelektrana u južnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija uništene su u utorak rano, što je izazvalo masovne evakuacije i strah od razaranja velikih razmera.

Ukrajina je optužila moskovske snage da su počinile akt „ekocida“, dok je Kremlj negirao umešanost i optužio Ukrajinu za „namernu sabotažu“ brane.

Brana je kritičan deo infrastrukture jer snabdeva vodom veći deo jugoistočne Ukrajine, uključujući nuklearnu elektranu u Zaporožju i poluostrvo Krim.

BONUS VIDEO: Jedna od najvažnijih brana dignuta u vazduh, počela hitna evakuacija stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar