Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Kada je uništena brana Kahovka na reci Dnjepar, delovi ukrajinske teritorije su se našli na udari katastrofalnih poplava. Građani se evakuišu, voda nadire, a prognoze o razmerama katastrofe u stravične. BBC i Gardijan donose reportaže iz Hersona, grada koji je iskusio gotovo sve razorne dimenzije ruske invazije.

U vožnji prema obalama Hersona, voda iz reke Dnjepar stiže brže nego što se očekivalo. Napred, krovovi vire iznad smeđih i mutnih poplavnih voda. Desno je krov malog kamiona. Povremeno mali spasilački čamac prolazi kroz potopljene ulice kako bi spasio ljude zarobljene u svojim domovima.

Grad se nalazi nešto više od 75 km nizvodno od brane Kahovka, uništene u utorak, a poplavne vode su teško pogodile delove grada.

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

„Nastala je panika, morali smo brzo da odemo“

BBC je razgovarao sa Viktorijom, čija je kuća uništena u februaru.

„Ovde sam se preselila u stan svog sina, koji je sada poplavljen. Uspeli smo da izađemo“, kaže ona.

„Nastala je panika, morali smo brzo da odemo i zgrabimo pse. I moj brat je napola paralizovan“, dodala je ona.

Viktorija je zabrinuta za svoje komšije, koji žive u pravcu sada vodenog horizonta. Nivoi vode bi mogli dalje rasti i očekuje se da će dostići vrhunac za nekoliko sati.

„Moje komšije su zapravo taoci. Nisam sigurna da li hitne službe mogu da uđu u zgradu, ali moraju da znaju da tamo ima još ljudi. Molim vas, pomozite!“, rekla je ona.

Foto: Tanjug/Russian-controlled administration of Kherson Region via AP

„Nadam se da će stvari ponovo biti u redu. Bićemo oslobođeni i ova noćna mora će biti gotova“, dodala je ona.

Herson je prošao kroz okupaciju, pa oslobođenje posle teških borbi. Većinu dana je granatiran – a sada ga je zadesila i poplava.

Kada su reporteri BBC-ja bila u Hersonu u novembru, postojao je trajni optimizam.

Jedini ukrajinski regionalni centar koji su ruske snage zauzele tokom prošlogodišnje invazije, grad su upravo oslobodile ukrajinske trupe u brzoj kontraofanzivi. Ta atmosfera se sada promenila. Moral je niži. Ljudima je dosta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Brana Kahovka postala je simbol poluge između Kijeva i Moskve. Kada je Rusija prvi put anektirala Krim 2014. godine, ukrajinske vlasti su ga zatvorile i isključile poluostrvo od glavnog vodosnabdevanja. Zatim je prošle godine Ukrajina optužila invazione snage da su postavile eksploziv na branu, što je Kremlj negirao.

Voda i dalje nadolazi

Na ćošku ulice u Hersonu, Larisa Musian, hidrolog, sedi i posmatra kako se voda diže. Reka Dnjepar je nekada bila udaljena 300-400 metara, ali nakon što je brana u Novoj Kahovki probijena u utorak u 2.50 ujutru, reka je došla do kuća, poplavivši prva dva ili tri bloka, prenosi Gardijan.

Svakih pola sata Musian ustaje sa svoje stolice, noseći četvrtasti lenjir sive boje. Voda, kaže ona, raste „za 6 do 8 cm na svakih pola sata“ i 3 metra je iznad mesta gde je bila pre pucanja brane. Ona telefonira preko svojih cifara kolegama u regionalnom centru za praćenje u obližnjem Mikolajevu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

„Kada se vrati na 5 cm na sat, a zatim četiri, možemo početi da kažemo da se stabilizovao“, nastavlja Musian. Kao naučnik, šta ona misli o tome ko je ovo uradio?

„To je nehumano i glupo“, kaže ona, a krivci su „Rusi su to namerno uradili, ne mislim da je to bila nesreća.“

Nisu svi hteli da razgovaraju sa Gardijanom, ali oni koji jesu znali su koga da okrive – „Moskovljani“, rekao je drugi stanovnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljudi ne žele da odu

Najbliži ruski položaji udaljeni su samo 2,5 km, a otkako je Ukrajina u novembru uspela da oslobodi Herson, osvajači su odgovorili neprestanim i povremeno smrtonosnim granatiranjem. Nisko područje je već bilo u velikoj meri napušteno i ratna šteta je previše vidljiva. Sada je poplavljena smrdljivom, prljavom, uljem premazanom rečnom vodom.

Na uglu ulice, scena koja se odvija ima nadrealni kvalitet. Neki stanovnici jednostavno stoje i bulje. Drugi kažu da su uvereni da će se voda povući, iako je uništenje brane apsolutno. Deca trče kroz vodu i igraju se po letnjoj vrućini. U međuvremenu, oni koji voze spasilačke kombije žale se da većina stanovnika, od kojih su mnogi stariji, ne želi da ode.

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Oleksandr Polozov, stanodavac čija porodica živi u gradu već pet generacija, prvi put je čuo da je brana pukla u 7 ujutro kada ga je brat pozvao iz druge niske kuće. Mislili su, rekao je, da će voda samo skromno porasti i da bi mogli da spasu situaciju tako što će stvari gomilati visoko na stolovima.

„Ono što smo shvatili je da se voda diže iznad jednog metra“, rekao je on, i da je bilo potrebno da se što više ubaci u auto pre nego što voda u kući njegovog brata postane previše duboka. Možda je kada brana postoji već 67 godina teško zamisliti koliko razorno može biti njeno odsustvo i snaga 18 kubnih kilometara vode iza nje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Polozov se takođe požalio da „nije bilo znakova bilo kakvih vreća peska“ ili bilo kakvih drugih mera za sprečavanje poplava od strane opkoljenih lokalnih vlasti. Do tada je bilo kasno popodne, ali realnost je da će rat dramatično narušiti sposobnost civilne odbrane Hersona.
Ukrajinske civilne vlasti takođe zabrinjava spremnost Rusa da granatiraju mesta na kojima se okupljaju ljudi, uključujući spasioce.

BONUS VIDEO: Jedna od najvažnijih brana dignuta u vazduh, počela hitna evakuacija stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar