Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Plenarnu sednicu albanskog parlamenta pratio je žestok okršaj poslanika Demokratske stranke i obzebeđenja, javlja Juronjuz na albanskom jeziku.

Na početku sednice poslanici su stolicama blokirali prolaz predsednici skupštine Lindite Nikole, a kasnije su kamere snimile kako poslanik Demokratske partije Fljamur Noka pokušava da zapali parlament, dok se vidi kako pali čaršave i stavlja ih ispod gomile stolica.

Nikola je isključila poslanika Demokratske stranke i zatvorila plenarnu sednicu na kojoj su poslanici govorili o problemima birača.

Juronjuz na albanskom dodaje da se na snimku vidi da je zahvaljujući intervenciji obezbeđenja ugašen požar.

Bivši premijer Sali Beriša je istakao da su sve to „oblici građanske neposlušnosti“.

On je takođe naglasio da će opozicija nastaviti borbu za formiranje skupštinskih komisija, što je po njemu nesporno ustavno pravo.

Pročitajte još

„Današnja građanska neposlušnost je uspeh poslanika opozicije. Videli ste kako su opkolili parlament, iako je 15 čuvara stavljeno na vrata, ali ništa nije sprečilo akciju. Bili su primorani da funkcionišu kao parlament u pećini“, rekao je Beriša.

On je dodao da „kreativnost u odbrani parlamentarizma nema granica“.

Pre dve nedelje, dogodio se još jedan incident u albanskoj skupštini, kada je sednica skupštine parlamenta završena je pet minuta nakon početka, jer su opozicioni poslanici zapalili dimne bombe.

Neposredno nakon što je usvojen budžet za 2024. godinu glasovima većine, poslanici opozicije su upalili dimne kutije, pa je nastavak bio nemoguć.

Opozicionari su, takođe, napravili barikade od stolica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar