Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Glavni ukrajinski pregovarač i savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je kako bi se sastanak Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog mogao organizovati u narednih nekoliko nedelja a da će organizaciju ovog susreta diktirati tempo potpisivanja mirovnog sporazuma. Prema njegovim rečima dogovor o spornim tačkama sporazuma može potrajati jedne i po nedelje do kada bi sporazum trebao biti gotov.

Podoljak se i danas osvrnuo na nastavak pregovora između Ukrajine i Ruske Federacije koji se sada održavaju u onlajn formatu te je pojasnio kako bi se određeni dokumenti mogli potpisati već u narednih sedam do deset dana.

„U ovom trenutku ruska i ukrajinska delegacija se drže svojih pozicija. Dogovor o spornim tačkama može potrajati od nekoliko dana do jedne i po nedelje. Za to vreme, trebali bi se približiti sastavljanju mirovnog sporazuma“, rekao je Podoljak.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih aspekata sporazuma tiče se povlačenja ruskih trupa s teritorije Ukrajine.

„Pregovori su proces velikih razmera u kojem ne učestvuju samo Ukrajina i Rusija. Ne potpisujemo običan dokument već želimo konkretan mehanizam koji će garantovati našu sigurnost u budućnosti“, ističe ukrajinski zvaničnik.

Nakon toga, osvrnuo se na mogući sastanak između Putina i Zelenskog.

„Sastanak Putina i Zelenskog mogao bi se održati nakon što definišemo sporazum. Moguće je da će se to dogoditi već u narednim nedeljama“, zaključio je Podoljak.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Kakvo je značenje slova „Z“ U napadu Rusije na Ukrajinu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar