Vladimir Zelenski obraća se video linkom Bundestagu Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Nemačku u emotivnom video obaćanju pred Bundestagom u četvrtak, da pomogne da se uništi novi "zid" oko Ukrajine. On je optužio Nemačku da je radila na tome da "izgradi zid oko Ukrajine, da ju je izolovala i dala Rusiji na tacni".

PROČITAJTE JOŠ:

„To nije Berlinski zid – to je zid u centralnoj Evropi između slobode i ropstva i ovaj zid postaje sve veći sa svakom bombom koja je bačena na Ukrajinu“, rekao je Zelenski nemačkim poslanicima. Kritikovao je Nemačku zbog preslabe vojne pomoći Ukrajini.

Pojavivši se na ekranu u sada već dobro poznatoj maslinasto zelenoj majici, Zelenskog su sa ovacijama dočekali poslanici u donjem domu Bundestaga. U govoru prožetom istorijskim slikama trijumfa Nemačke nad njenom hladnoratovskom podelom, Zelenski se direktno obratio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, sa pozivom na veću solidarnost sa Ukrajinom.

„Dragi gospodine Šolc, srušite ovaj zid“, preklinjao je Zelenski, pozivajući se na apel nekadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana iz 1987. godine u Berlinu.

„Dajte Nemačkoj lidersku ulogu koju vi u Nemačkoj zaslužujete i podržite nas“, rekao je on.

Međitim, on je svoje laskanje spojio sa snažnim prekorom zbog višegodišnjeg oklevanja Berlina da se suprotstavi Moskvi i prekine snažne energetske i poslovne veze sa Rusijom.

„Okrenuli smo se vama. Rekli smo vam da je gasovod Severni tok neka vrsta priprema za rat“, rekao je on.

„I odgovor koji smo dobili bio je čisto ekonomski – to je ekonomija, ekonomija, ekonomija ali to je bio malter za novi zid“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao je da ruska vojska svakodnevno ubija porodice i da je do sada ubijeno na hiljade civila.

„Rusija bombarduje i raketira sve: stambene zgrade, bolnice… Okupator je 2022. usred Evrope ubio 108 dece“, rekao je Zelenski.

Spomenuo i Babin Jar, mesto u Ukrajini gde su 1941. nemački vojnici počinili jedan od najvećih pokolja u Drugom svetskom ratu. Rekao je da je ruska raketa pala u to područje i da je ubila jednu porodicu.

Volodimir Zelenski Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Napomenuo je da „smo ponovo svedoci toga da u Evropi pokušava da se uništi čitav jedan narod“. Zelenski je u svom govoru oštro brano pravo svoje države da odlučuje sama za sebe.

Ukrajinski lider je na kraju svog govora dobio dug aplauz od strane nemačkih poslanika u Bundestagu.

Ruska invazija na Ukrajinu je počela 24. februara i izvala je reviziju ključnih elemenata nemačke energetike, ekonomske i bezbednosne politike, a neki od ovih elemenata datiraju još od kraja Drugog svetskog rata. Nemačka je stavila projekat Severni tok 2 na led i pridružila se saveznicima u uvođenju sankcija Rusiji.

BONUS VIDEO: Deset civila stradalo u redu za hleb posle ruskog napada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar