Foto:EPA-EFE/TOTO LOZANO/HO HANDOUT

Ministarstvo pravde Filipina razmotriće hiljade ubistava tokom kampanje protiv droge predsednika Rodriga Dutertea, rekao je njegov saradnik nakon što je obelodanio detalje prve serije slučajeva, za koje se tvrdi da ukazuju na zloupotrebe od strane policije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo pravde objavilo je danas detalje o 52 ubistva koje je počinila policija tokom petogodišnje, krvave kampanje koja izaziva sumnju u zvaničnu verziju nacionalne policije – da su hiljade žrtava bili trgovci drogom koji su se opirali hapšenju, prenosi Rojters.

Filipini su bili izloženi pritisku Ujedinjenih nacija da se istraže navodi o sistematskim ubistvima lica osumnjičenih za posedovanje narkotika, a i Međunarodni krivični sud je nedavno najavio da će istražiti Duterteovu krvavu kampanju.

Na pitanje izveštača Rojtersa da li će Filipini proširiti istragu o Duterteovom ratu protiv narkotika, ministar pravde Menardo Gevara je potvrdio da će ministarstvo pravde, ukoliko vreme i resursi to budu dozvolili, „razmotriti hiljade slučajeva“.

Objavljivanje detalja o akcijama policije protiv osumnjičenih za posedovanje narkotika predstavlja retko viđeno priznanje jedne države da je moglo doći do zloupotreba tu borbi protiv droge.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvala je Filipine da objave podatke o pomenuta 52 slučaja kao osnovu za ocenu rada policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar