Rusija Ukrajina rat, Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP/Tanjug/Prigozhin Press Service via AP/Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Značajna eskalacija borbi prijavljena je tokom noći između nedelje na ponedeljak u Donjecku i Zaporožju, ukrajinskim oblastima kroz koje prolazi prva linija fronta, ali ujutro nije bilo zvanične potvrde da je napokon počela velika ukrajinska kontraofanziva.

S ruske strane čulo se da su ruske snage odbile „veliki ukrajinski napad“ te da su u njemu ubijene stotine ukrajinskih vojnika, ali ruski vojni blogeri pisali su da su Ukrajinci na barem jednoj tački upada probili ruske odbrambene linije.

Ukrajinci su tokom ranijih proboja praktikovali medijsku blokadu i ćutnju. Čini se da će im to biti taktika i ovaj put. Naime, u nedelju je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru objavio stihove britanskog benda „Depeche Mode“ „Reči su jako nepotrebne. Mogu samo naštetiti“ iz pjesme „Enjoy the Silence“.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Takođe su u nedelju ukrajinske oružane snage na društvenim mrežama objavile video snimak sa svojim vojnicima koji preko usta stavljaju prst tražeći ćutnju. U intervjuu s Vladimirom Zelenskim, objavljenim taj dan, „Wall Street Journal“ otkrio je da su „pripreme za ofanzivu završene“.

Rusija potvrdila napad

Rusko Ministarstvo odbrane poručilo je da je Ukrajina najnovije napade izvela sa šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljona iz dve brigade. Navedeno je da je reč o 23. i 31. mehanizovanoj brigadi. Prema dostupnim podacima, te dve brigade nisu među 12 jedinica koje je opremio i istrenirao Zapad. One takođe imaju snagu za izvođenje jake operacije, ali nemaju snagu za siguran proboj neprijateljskih linija.

Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Rusko Ministarstvo odbrane u 1.30 sati po lokalnom vremenu u Moskvi je objavilo da je „neprijatelj pokrenuo velike ofanzive u pet sektora na frontu u smeru južnog Donjecka“, ali i da je uspešno odbijen. Navodno je 250 ukrajinskih vojnika poginulo, a uništeno je 16 tenkova, tri pešadijska borbena oklopna vozila i 21 transportno vozilo. Za ove podatke zapadni mediji podsećaju da je i pre ruska strana znala da preuveličava ukrajinske gubitke.

Vođa ruskih plaćenika iz kompanije Vagner Jevgenij Prigožin protivrečio je tvrdnji Moskve da je „u potpunosti odbijena ukrajinska akcija u oblasti Donjeck“. Prigožin, koji se mesecima svađa s ruskim političkim i vojnim vrhom, objavio je da su ukrajinske snage ponovno zauzele deo naselja Berhivka, severno od Bahmuta i nazvao to „sramotom“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prozvao je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova, pozivajući ih da dođu na front. „Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrećete kao heroji“, rekao je.

Zvaničnom narativu o „odbijenoj ofanzivi“ se suprotstavio i Aleksander Kodakovski, bivši šef protivterorističke jedinice ukrajinske tajne službe SBU do 2014. godine, koji je tada prešao na rusku stranu.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare