Foto: Police

Evropa strahuje da su tri najmoćnije italijanske mafijaške grupe formirale snažan savez. Ta tvrdnja dolazi nakon što su pojavile slike mafijaških šefova kako uživaju u obroku. Viši članovi kriminalnog sindikata Ndrangeta sa sedištem na poluostrvu Kalabrija, Kamore iz Napulja i Koza Nostre sa sedištem na Siciliji uslikani su kako zajedno jedu pastu i piju vino u bašti u aprilu 2021. godine.

Sastanak je navodno bio jedan od mnogih koje je policija nadzirala, a tužioci su upozorili da je na vidiku velike kriminalna koalicija.

Matteo Messina Denaro Foto:EPA/FRANCO LANNINO

„Ovo je Milan. Nismo na Siciliji, nismo u Rimu, nismo u Napulju, ovde radimo dobre stvari“, čulo se kako jedan navodni mafijaš iz Kamore govori savezniku.

Na to je osumnjičeni član Koza Nostre navodno odgovorio: „Izgradili smo carstvo“.

Kako piše Dejli mejl, čini se da su tri moćne kriminalne organizacije ostavile po strani svoja istorijska rivalstva ne bi li formirale „supermafijaški“ savez kako bi unapredio poslovanje u regionu Lombardije na severu.

Oni su osumnjičeni da su zaradili stotine miliona evra, ulažući u legalne poslove u svetskoj modnoj prestonici Milanu.

Foto:sébastien Baussais / Alamy / Profimedia

Organizacije su stvorile „razvijenu kriminalnu mrežu“ nakon što su dogovorile „stabilan i trajni sporazum između članova kalabrijske, sicilijanske i rimske mafije, neku vrstu konfederacije“, rekli su tužioci Telegrafu.

Nedavno formirana mafija u Rimu je navodno hibrid Kamore i Ndrangeta kriminalaca.

Kamora, jedna od najstarijih i najvećih kriminalnih institucija na svetu, poznata je po svojim operacijama sa drogom i kriminalom, pljačkanju i nasilnim napadima.

Matteo Messina Denaro Foto:EPA/POLICE

Došli su u centar pažnje prošle godine nakon što je otkriveno da Kamora regrutuje mlade koji bi na kraju postali mafijaški bosovi.

Kao i Kamora, Ndrangeta su takođe jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu.

Njihovi koreni su u italijanskoj regiji Kalabrija, ali su se navodno proširili na više od 40 zemalja širom sveta i nastavljaju da se razvijaju veliko brzinom. Za njih se vezuje lepeza kriminalnih aktivnosti, kao što je trgovina drogom, pranje novca, iznuda i nameštanje javnih ugovora.

Foto:Cappello/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia/EPA/POLICE/Shutterstock/EPA-EFE/CARABINIER/EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Profit tada ulažu u legitimne kompanije, dodatno jačajući moć i uticaj organizacije.

Italijansko odeljenje za javnu bezbednost troši milione evra kako bi poremetilo globalne mreže ozloglašene Ndrangeta mafije.

Koza nostra, sicilijanski kriminalni sindikat, prikazan u filmovima „Kum“, sastoji se od koalicije kriminalnih organizacija – zvanih „porodice“ ili „klanovi“.

Foto:Cappello/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Šef sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, koji je jednom prilikom izjavio da je ubio dovoljno ljudi za celo jedno groblje, umro je krajem septembra u svom rodnom gradu Kastelvetranu na Siciliji u prisustvu malobrojnih članova porodice kojima je bilo dozvoljeno da prisustvuju pogrebu.

Njegov kovčeg je, u pratnji policije, prevezen tokom noći preko pola Italije, a pogrebno vozilo je stiglo u gradić Kastelvetrano na jugozapadu Sicilije rano jutros i ušlo na groblje sporednim putem, zaobilazeći stambene četvrti kako bi se izbegli izlivi naklonosti ili besa lokalnih građana.

Pročitajte još...

Njemu je suđeno u odsustvu 2002. godine i osuđen je na doživotni zatvor zbog mnogih zločina, među kojima i umešanost u ubistvo najpoznatijih tužilaca koji su gonili mafijaše – Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Denaro je uhapšen u januaru ove godine posle trodecenijskog bekstva od policije, zbog ubistva 50, uključujući dečaka rastvorenog u kiselini.

I Koza nostra se bavi iznudom, švercom, kockanjem i posredovanjem u nesuglasicama između drugih kriminalaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar