Foto: Napoli/Giacomino / Zuma Press / Profimedia

Bivša tinejdžerska kraljica lepote koja je ubila ubicu svog muža pre nego što je postala šef moćnog mafijaškog klana Kamora, preminula je u 86. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

Asunta Mareska koja je bila poznata kao Pupeta, što znači „mala lutka“. Imala je 18 godina i bila je u šestom mesecu trudnoće kada je ubila Antonija Espozita.

Espozito je bio bivši partner u zločinu njenog supruga Paskvalea Simonetija i čak je bio svedok na njenom venčanju sa Mareskom u aprilu 1955. godine. Ali samo dva meseca kasnije, okrenuo se protiv njega i unajmio Karla Gaetana Orlanda, člana njegove pratnje, da ubije mladence na prometnom trgu u Napolju, prenosi Dejli mejl.

Mareska, ćerka ozloglašenog člana Kamore Vinčenca Mareske, odlučila je da se sama osveti mafijaškom bosu, verujući da će policija zažmuriti nad tim zločinom.

Ušla je u trag Espozitu usred bela dana i ubila ga. Osuđena je na 18 godina zatvora na suđenju za ubistvo 1959. godine, a tada je prkosno rekla: „Učinila bih to ponovo“, što je izazvalo klicanje u sudnici. Kazna joj je smanjena na 13 godina i četiri meseca, ali je posle deset godina pomilovana.

Godinu dana pre ubistva, pobedila je na takmičenju lepote i dobila je titulu Mis Roveljano (u pitanju je selo u predgrađu Napulja).

Porodica Mareska je bila poznata kao Lampetieli ili „munjeviti noževi“ zbog upotrebe sečiva, a njen otac je profitirao od ilegalnih cigareta. U zatvoru se porodila, a nastavila je da se bavi kriminalom kada je izašla na slobodu. Kao već ozloglašena mafijaška žena postala je ljubavnica drugog šefa Kamore, Umberta Amatura, i dobili su blizance dok je ona podržavala njegove aktivnosti oko droge i oružja.

Čak je glumila u filmu o sopstvenom životu i otvorila je dve prodavnice odeće, ali nije mogla da pobegne od kriminalnog života.

Njen najstariji sin Paskvalino je i sam imao ambicije da bude šef Kamore, ali je nestao sa 18 godina. Njen novi partner je bio ljubomoran na Paskvalina i veruje se da ga je ubio i zakopao u cement. Uprkos tome što je sumnjala je njen novi ljubavnik ubio njenog sina, Asunta je ostala uz njega kako bi pomogla u podizanju i vaspitavanju njihovih blizanaca. On je sa druge strane uvek poricao da je ubio njenog sina.

Mareska je kasnije optužena da je naredila ubistvo Ćira Galije 1981. godine, člana Nove Kamore. Nova banda je bila pokušaj nemilosrdnog šefa klana Rafaela Kutola da oživi Kamoru.

Foto: Napoli/Giacomino / Zuma Press / Profimedia

Veruje se da je bila saučesnik u terorističkom napadu u Bolonji 1980. godine u kojem je poginulo 80 ljudi. Mareska je uvek poricala umešanost, ali je provela četiri godine u zatvoru pre nego što je oslobođena.

Mareska je preminula u 86. godini u svom domu u Kastelamare di Stabija u blizini Pompeje nakon bolesti.

Ostala je upamćena kao jedan od najbrutalnijih šefova Kamore, ali je insistirala da se poslednjih godina svog života fokusirala samo na svoje prodavnice odeće.

BONUS VIDEO: Hijerarhija i odanost u mafijaškim redovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar