Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi trenutak kada grupa plivača dvaput ignoriše čoveka koji je vikao da je ajkula u vodi pre nego što su uočili tamni oblik u vodi ispod sebe.

Turisti su se kupali u moru kod obale Gvineda u Velsu kada su videli ajkulu u vodi.

Pošto je jedan od muškaraca u to vreme bio u vodi, mahnito se kretao nazad pre nego što su ga povukli u čamac, prenosi Nort Vels Lajv.

Grupa je zatim posmatrala kako ogromno stvorenje – polako vijuga ispod i pored njihovog čamca i skutera.

Jedan je viknuo: „Vidi kolika je!“

Posetioci su bili na vikend izletu u Abersoh i uputili se u zaliv Tremadog prema Port Neigvlu (Paklena usta) pre nego što su se usidrili ispod visokih litica.

Džonatan Rig, direktor kompanije u Ročdejlu koja nudi smeštaj za mlade ljude, bio je u to vreme u čamcu.

„Bilo je prilično zabavno, zapravo“, rekao je.

„Bilo je puno meduza u vodi i mi smo gledali kada je jedan iz grupe viknuo ‘ajkula!’. To je, naravno, bila šala: samo smo se zezali. Ali nekoliko trenutaka kasnije, začuo se još jedan povik ‘ajkula!’. Ovoga puta je došao od šetača na liticama koji je gledao odozgo na našu grupu. Uvek naterate ljude da viču stvari sa obale i nije nam trebalo mnogo objava“, dodao je.

„Ali onda smo to videli, tik pored nas. Dečko u vodi se uplašio i izašao je što je pre mogao. Ajkula je plivala ispod čamca i džet-skija. Bila je skoro iste veličine kao čamac“, naveo je.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos svojoj veličini, ova ajkula se hrani sitnim plenom, hvatajući zooplankton otvarajući usta i dopuštajući vodi da teče preko njenih uvećanih proreza.

Mogu se naći u britanskim obalnim vodama između maja i oktobra, a tokom zimskih meseci migriraju na jug sve do severne Afrike.

Kako se vode u Velikoj Britaniji zagrevaju sa promenljivom klimom, neke vrste se mogu približiti obali jer se hrane planktonom, koji uspeva na sunčevoj svetlosti i cveta kako temperatura vode raste.

Pomorski stručnjak Frenki Hobro, vlasnik morskog zoološkog vrta u Anglsi, Brinsijenčin, rekao je na snimku da čovek u vodi nije morao da paniči jer su ajkule koje se kupaju u tom delu bezopasne.

„Nemaju strah od ljudi ili bilo čega drugog u moru“, navodi se. „Oni nas samo vide kao velike ribe i rado će prići plivačima i veslačima“.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar