Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Poraz ruskih snaga ovog vikenda u Ukrajini stvara novu vrstu političkog izazova za predsednika Rusije Vladimira Putina. To potkopava imidž sposobnosti i moći na čijem je stvaranju radio više od dve decenije.

U nedelju je ruska vojska nastavila da se povlači sa položaja na severoistoku Ukrajine, koje je držala mesecima pre toga. U izveštajima državne televizije povlačenje se pominje kao pažljivo planirala „operacija pregrupisavanja“, hvaleći herojstvo i profesionalizam ruskih trupa.

Ali optimistična poruka nije umanjila bes među pristalicama rata zbog povlačenja rusih trupa i postupaka Kremlja.

„Snaga je jedini izvor Putinovog legitimiteta“, rekao je u telefonskom intervjuu Abas Galjamov, bivši pisac govora Vladimira Putina, koji sada radi kao politički konsultant i živi u Izraelu. „A u situaciji u kojoj se ispostavi da nema snage, njegov legitimitet će početi da pada na nulu“, dodao je on.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Još uvek nije jasno koliko daleko bi Rusija mogla da ode – sa svojim sajber, hemijskim i nuklearnim arsenalima – da zaustavi zamah Ukrajine, čak i kada su razmere na bojnom polju postale jasnije, prenosi Njujork tajms.

Realnost ruskog nazadovanja probija rupe u poruci Kremlja da je ruska vojska nepobediva, da je Ukrajina prožeta korupcijom i kukavičlukom, a da je Putin briljantan geopolitički strateg. Upravo je prošle srede Putin izjavio da Rusija ništa nije izgubila u ratu u Ukrajini, što je tvrdnja suprotna zapadnim procenama o desetinama hiljada ruskih žrtava.

Za sada su pristalice rata svoj bes zbog neuspeha usmerili na moskovske birokrate i na vojno rukovodstvo. Ali rana naznaka da bi ova frustracija mogla da naruši Putinov prestiž pojavila se na društvenoj mreži Telegram nakon što je Moskva u subotu organizovala veliki vatromet povodom obeležavanja 875. godišnjice osnivanja grada. Neki su rekli da je to bio „najponižavajući dan od početka ruske invazije na Ukrajinu“.

Foto: Tanjug/AP

„Nećemo podržati ovu vladu na izborima 2024. godine“, rekli su administratori proratnog naloga na Telegramu sa više od 400.000 pratilaca. „Prošlo je mnogo vremena, ali ovo je poslednja kap“, dodali su.

Nezadovoljstvo je bilo evidentno i u samoj Moskvi. Dok je grad slavio rođendan, Vladislav, taksista koji se ovde preselio iz Sibira je celu proslavu gledao sa podsmehom. Njegov rođak je pre dve nedelje ubijen u blizini Donjecka nakon što su ga regrutovale proruske snage.

„Ovde ljudi piju do kasno u noć“, požalio se on. „Nikoga nije briga šta se dešava na frontu“.

Tatjana Stanovaja, ruska politička analitičarka, rekla je da je odluka Kremlja da smanji intenzitet i razmere rata u Ukrajini, stvorila paralelnen svetove: realnost najvećeg evropskog rata novije generacije sa jedne strane i „normalnosti“ u Moskvi sa druge strane.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

„Kremlj je u principu, zasnovao celu svoju politiku na ideji da poraza ne može biti“, rekla je ona. „Nisu se pripremili za činjenicu da može doći do sudara sa ovim paralelnim svetom“, rekla je.

Bilo je znakova u nedelju uveče da Kremlj odgovora na kritike da nije iskren prema javnosti o razmerama nedavnih neuspeha. U glavnoj nedeljnoj emisiji na državnoj televiziji, voditelj Dmitrij Kiseljov opisao je prošlu nedelju kao „verovatno jednu od najtežih“ od početka rata.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pod naletom nadmoćnijih neprijateljskih snaga, savezničke snage su bile prinuđene da napuste prethodno oslobođena naselja“, rekao je Kiseljov, govoreći o „savezu“ Rusije sa separatistima koje podržava Kremlj u istočnoj Ukrajini. Bilo je to retko priznanje o događajima na koje proruski blogeri upozoravaju već nedeljama. Bilo je i znakova da bi Kremlj mogao da pokuša da eskalira svoju vojnu kampanju.

Koliko su neuspesi na bojnom polju ovog vikenda politički „povredili“ Putina zavisiće najviše od njegove sposonosti da ih preokrene, dok nastavi da „štiti“ Ruse od posledica zapadnih sankcija.

Galjamov, bišvi pisac Putinovih govora, rekao je da bi borbe u Ukrajini mogle navesti elitu oko ruskog predsednika da se zalažu za imenovanje njegovog naslednika.

„Ako nastave da uništavaju rusku vojsku tako aktivno kao što sada, onda sve ovo može da se ubrza još više“, rekao je Galjamov o ukrajinskim snagama.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar