Hiljade pristalica Pedra Sančeza na ulicama Madrida protiv njegove ostavke Foto:Cezaro Da Luca / Sipa Press / Profimedia; :Jesús Hellín / ContactoPhoto / Profimedia; JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia

Španski premijer Pedro Sančez odlučio je da ne podnese ostavku na tu funkciju, nakon što se našao u centru skandala, a sve zbog optužbi za korupciju i trgovinu uticajem protiv njegove supruge Begonje Gomez.

„Odlučio sam da ostanem premijer“, rekao je on u obraćanju naciji.

Sančezovom objavom završen je petodnevni „period za razmišljanje“ koji je premijer sam sebi odredio, nakon pokretanja istrage o korupciji i trgovini uticajem koja je usmerena na njegovu suprugu Begonju Gomez. Preliminarna istraga pokrenuta je nakon krivične prijave koju je protiv nje podnela grupa koja je povezana sa krajnjom desnicom.

Hiljade pristalica Pedra Sančeza na ulicama Madrida protiv njegove ostavke Foto: JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia

Iako su tužioci tražili da se slučaj odbaci, a pravni stručnjaci kažu da je neosnovan, prihvatanje slučaja od strane pravosuđa potreslo je Sančeza, koji je u sredu objavio pismo na četiri stranice u kojem otkriva da razmišlja o ostavci zbog konstantnih napada desničarskih grupa na njega i njegovu porodicu.

„Ako prihvatimo da politika uključuje napad na nevine ljude, nije vredno toga. Nema časti koja će opravdati patnju ljudi koje najviše volite“, rekao je premijer Španije.

Pretnja ostavkom dovela je do velike podrške Sančezu iz viših ešalona njegove Socijalističke partije i hiljade pristalica koji su izašli na ulice ovog vikenda. Premijer je rekao da ga je javno iskazivanje podrške ubedilo da ostane na funkciji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kampanja protiv mene i moje porodice neće prestati. Ali možemo da se snađemo u tome, važno je da želimo da vam se zahvalimo na izrazima solidarnosti“, poručio je Sančez.

Sančezovo saopštenje okončalo je vikend nervoze u Španiji, koja bi verovatno ušla u eru političke neizvesnosti bez presedana, da je podneo ostavku. Lider socijalista nema jasnog naslednika, a lider opozicione Narodne stranke Alberto Nunjez Fejo nema potrebnu podršku za formiranje alternativne, desničarske vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar