Foto: Shutterstock/Jaroslav A. Polak

Francuska je proterala porodicu Zahirović iz Bosne i Hercegovine, nakon što je kćerku pretukla i obrijala joj kosu jer je izrazila želju da se uda za Srbina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Maloletna devojka ostaje u Francuskoj, o njoj će brinuti socijalne službe i ona će, kada postane punoletna, steći pravo boravka u Francuskoj.

„Danas 24. oktobra, deportovano je šest državljana BiH iz Francuske u skladu s najavom Ambasade Francuske u BiH. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sleteli su posebno organiziranim letom oko 12:50, u pratnji francuske policije“, potvrdila ja za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Granične policije BiH, Franka Vican.

Nakon obavljene granične kontrole osobama je dopušten ulazak u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Vican.

Iz Francuske ambasade u Sarajevu su kazali da je readmisija urađena u saradnji s Graničnom policijom BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Filip Gangloa, policijski ataše u Ambasadi Francuske je rekao da je upoznat s informacijom „da je devojka koju su članovi porodice zlostavljali ostala u Francuskoj“.

On nije mogao da potvrdi navode u pojedinim francuskim i bh. medijima da su članovi porodice Zahirović, danas deportovani, i ranije imali probleme sa zakonom u Francuskoj, u prvom redu zbog prosjačenja u metroima u francuskim gradovima.

I ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić je upoznat s deportacijom šest državljana BiH u subotu, 24. oktobra, iz Francuske u Sarajevo.

„Suđenje je bilo sinoć. Imamo redovne kontakte s policijom Francuske i pitali su nas kakav je njihov status. Mi smo objasnili da je procedura da se oni koji imaju dokumente Bosne i Hercegovine mogu vratiti u BiH. To je bilo za očekivati da će biti deportovani“, kazao je Muftić.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Muftić kaže kako nije imao nikakav kontakt s porodicom Zahirović, kao i da je francuska javnost bila zainteresovana za celi slučaj od početka.

„To je sve podsećalo na francusku istoriju kada su posle Drugog svetskog rata sve Francuskinje, koje su imale kontakt, s Nemcima su ošišane. Celi slučaj je naneo štetu bosanskohercegovačkoj zajednici u Francuskoj“, kazao je  Muftić.

Prema njegovim rečima, ambasada BiH u Francuskoj nije imala kontakt ni sa sedamnaestogodišnjom devojkom, koja je bila žrtva nasilja u porodici, ali je potvrdio da će devojka do punoletstva biti pod nadzorom socijalne službe. „Ovo proterivanje sa nacionalne teritorije posledica je neprihvatljivog ponašanja porodice u avgustu, naročito premlaćivanja i brijanja kose devojke koja je bila zaljubljena u mladog Srbina, osobu druge veroispovijesti“, pojasnili su iz Ministarstva.

Francuski šef policije Žerald Darmanan na svom Tviter nalogu je napisao: „Kao što smo se i zavetovali sa Marlen Šjapa (francuska državna sekretarka za pitanje građanstva) porodica koja se kukavički obrušila na svoju kćerku i nećakinju, udarajući je i idući toliko daleko da je prisiljava da se ošiša jer je bila zaljubljena u muškarca druge vere, jutros je proterana“.

U saopštenju francuske policije je navedeno da će se o maloletnoj devojci brinuti socijalne službe i ona će, kada bude punoletna, steći pravo boravka u Francuskoj.

Francuski mediji su u augustu izvestili da je porodica pretukla 17-ogodišnju devojku, muslimanku iz BiH, te da su je ošišali do glave, jer je želela da se uda za 20-ogodišnjeg Srbina.