Hamas Foto:JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Jedan Hamasov militant pronađen je sa milion funti u gotovini. Novčanice su bile ugurane u dva koferu, a to je veliki kontrast siromaštvu s kojim se nose Palestinci na opkoljenom području u Gazi.

IDF je saopštio da su koferi terorista sa pet miliona izraelskih novih šekela (1,08 miliona funti) pronađeni na imanju na području Džabalija u severnoj Gazi. Fotografije koje je podelio IDF prikazuju dva kofera do vrha napunjena hrpama novčanica koje su bile omotane elastičnim trakama, piše Jutarnji list.

To je još jedan dokaz bogatstva ove militantne grupe u Gazi, gde njihovi zvaničnici žive u luksuzu, na istom mestu gde se Palestinci bore sa siromaštvom. Nekolicina odabranih živi u vilama s mramornim podovima i luksuznim hotelima.

Foto: Twitter/Israel Defense Forces

Milijarde za sam vrh?

Izraelska ambasada u SAD-u tvrdi da ima podatke da trojica najviših lidera Hamasa, Musa Abu Marzouk, Kaled Mašal i Ismail Hanije imaju ogromno bogatstvo: svaki od njih više od tri milijarde dolara.

Ambasada tvrdi i da je Hamasov godišnji promet milijardu dolara i dodaju da je to „gotovo najbogatija teroristička grupa na svetu“, odmah nakon ISIS-a. S obzirom na to, očekuje se da će Hamas na raspolaganju imati značajna ratna sredstva u slučaju da se sukob oduži.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hamas je najprepoznatljiviji po svom vojnom krilu, koje navodno broji do 40.000 boraca. Naoružani su puškama i raketama, a zakleli su se da će uništiti Izrael. Hamas de fakto takođe drži vladu koja upravlja Gazom, uključujući i zdravstveni sistem, socijalne usluge i medije. Vlast su preuzeli 2006. godine, a njen politički vođa Ismail Hanije preuzeo je te godine i ulogu premijera. I dalje nije raspisao izbore pa se zapravo radi o autoritarnom režimu, piše Dejli mejl.

U godinama nakon što su preuzeli kontrolu, vođe grupe profitirali su na bedi naroda Gaze. U video snimku ambasada Izraela u SAD-u optužila je Hamas da koriste svoja sredstva za izgradnju tunela i naoružavanje svojih boraca umesto izgradnje vitalne infrastrukture kao što su bunari s vodom.

Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dok stanovnici Gaze nemaju za osnovne potrebe, Hamas koristi pomoć i sredstva kako bi napunio vlastite džepove“, objavila je ambasada na društvenoj mreži X.

„Hamas je finansijski solidan“, rekla je Džesika Dejvis, predsednica kanadske grupe „Insight Threat Intelligence“.

„U poslednjoj deceniji, ako ne i duže, stvarali su otpornu finansijsku mrežu“, rekla je Dejvis i dodala da je grupa uspostavila ulaganja i izvore prihoda u mnogim zemljama, a ti izvori uključuju mala preduzeća i nekretnine u zemljama kao što su Turska, Sudan i Alžir.

Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Gomilaju bogatstvo

Izrael kaže da, umesto da Palestincima pruže skloništa od bombi i potrebnu pomoć, Hamas gomila svoje bogatstvo, a civile u Gazi koriste kao živi štit i puštaju ih da gladuju.

Nemački Bild piše da su se četvorica Hamasovih zvaničnika posebno obogatili tokom godina: Abu Marzouk, Kaled Mašal, Ismail Hanije i Junis Kvafišeh.

Smatra se da je Hanije najbogatiji od njih trojice, uprkos tome što je jednom obećao da će živeti samo na maslinovom ulju i začinu zatar.

Hanije je 61-godišnjak i otac 13 dece. Krije se od 2019. godine, a živi na visokoj nozi u luksuznim hotelima u Kataru i Turskoj.

Bild piše da on često leti između Teherana, Istanbula, Moskve i Kaira u svom privatnom avionu kako bi se sastao s liderima prijateljskih zemalja, a njegovi sinovi Maz i Abdel Salam često se vide na objavama na Instagramu dok odmaraju u hotelima u Istanbulu i Dohi.

Maz je vrlo bogataš koji se bavi nekretninama, a u Pojasu Gaze je poznat kao „otac kuća“. Kada je u Turskoj, često se viđa u društvu atraktivnih žena i s alkoholom, uprkos islamskoj veri.

Koliko su zapravo bogati?

Ismail Hanije Foto:ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Njegov brat Abdel Salam osramotio se nakon što je otkriveno da je izvlačio novac dok je bio sportski ambasador Hamasovog „Saveta Šura“. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 2,5 miliona dolara, dok izraelska ambasada u SAD-u tvrdi da ono iznosi čak 3,2 milijarde dolara. Neki mediji pišu da se radi o čak pet milijardi dolara.

Kaled Mašal (67) je bivši šef Hamasovog političkog ogranka. On je pobegao iz Damaska kako bi izbegao Arapsko proleće u Siriji i sada živi u Kataru, odakle upravlja nekretninama i finansijskim transakcijama za Hamas.

Kada je pobegao iz Sirije, navodno je iz Hamasovog sedišta u Damasku uzeo 1,5 milijardi dolara. Izraelska ambasada SAD-a njegovu neto vrednost procenjuje na četiri milijarde dolara.

Ismail Hanije Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Musa Abu Marzouk (72) smatra se drugim komandantom Hamasa i svojevrsni je ministar spoljnih poslova. Nakon što je 14 godina proveo u SAD-u, gde je 1995. uhapšen zbog podrške terorizmu i deportovan, preselio se u Jordan, a zatim u Siriju i Kairo.

Uprkos hapšenju, zadržao je svoje bogatstvo koje se procenjuje na dve milijarde dolara.

Junis Kvafišeh (67) četvrti je zvaničnik Hamasa, koji se ističe zbog svog ogromnog bogatstva. On je jedan od najvažnijih finansijskih „menadžera“ te grupe.

Pročitajte još...

Ipak, i 24Njuz piše da je bogatstvo koje su akumulirali najviši zvaničnici Hamasa samo vrh ledenog brega.

Sugeriše se da stotine lidera Hamasa imaju ogromno bogatstvo, zahvaljujući oporezivanju robe unesene na teritoriju i preko međunarodnih donatora, uglavnom iz Katara.

Godinama je Hamasov glavni pokrovitelj bio Teheran. Prema nekim procenama, godišnji doprinos Irana je između 70 i 100 miliona dolara, a raznoliki izvori uključuju plaćanja u kriptovalutama, kofere pune gotovine i transfere putem stranih banaka i neformalnog sustava „havala“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar