Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Savezna služba bezbednosti Rusije (FSO) ima plan kako da ruskog predsednika Vladimira Putina i njegov režim održi na vlasti. Kako su u poslednje vreme sve brojniji izveštaji da postoje strahovi među pojedinim čelnicima Kremlja i nekih službi da bi ruski narod mogao da se okrene protiv njih zbog dešavanja u Ukrajini i posledica koje taj rat ima na svakodnevni život Rusa, tajne službe skovale su plan u četiri faze, u koji je uvid imao nezavisni ruski medij "Insajder".

Priprema za „masovni ideološki napad“

Prema navodima „Insajdera“, u centru Moskve 26. oktobra pojavili su se naoružani ljudi u punoj vojnoj opremi. Neki Moskovljani pomislili da se dogodio vojni udar, ali je Savezna služba bezbednosti (FSO) žurno najavila „zakazane taktičke vežbe za neutralizaciju terorističkih pretnji i zaštitu ključnih vladinih objekata“. „Insajder“ saznaje da su taktičke vežbe samo mali deo specijalnih mera koje FSO sprovodi u toku vanrednog stanja.

FSO navodno priprema svoje kadrove za „masovni ideološki napad“, u kom će „neprijatelj“ koristiti medije, društvene mreže, verske organizacije u cilju svgravanja aktuelne vlasti.

„Insajder“ je došao do nacrta tajnog „Plana moralno-psihološke podrške mirnodopske tranzicije Operativne uprave FSO-a“.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Operativna uprava je važan element u strukturi FSO, ne samo da je dogovorna za bezbednost najviših zvaničnika u Rusiji, već i obavlja kontraobaveštajne funkcije. Plan FSO-a se sastoji iz četiri dela – mere koje treba sprovesti u neposrednoj pripremi za prelazak na vanredno stanje, mere koje se preduzimaju po uvođenju „povišenog stepena borbene gotovosti“, mere koje se preduzimaju po uvođenju stepena borbene gotovosti – „vojna pretnja“ i mere koje se preduzimaju po uvođenju stepena pune borbene gotovosti.

Šta plan podrazumeva?

U periodu prelaska na vanredno stanje predlaže se „sprovođenje mera moralne i psihološke podrške operativnim i službenim aktivnostima“ službenika FSB-a i „pripremanja izveštaja o moralno-psihološkom stanju osoblja“.

U delu „povišena borbena gotovost“ preporučuje se razgovor sa pojedinim službenicima obezbeđenja, kako bi se osoblje FSO informisalo o domaćoj, međunarodnoj i političko-vojnoj situaciji. Pored toga, predviđene su posete Kući slave i istorije FSO u Kremlju, ekskurzija u Saborni hram ikone Kazanske Gospe.

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Odeljak „vojna pretnja“ predlaže „blagovremeno informisanje i objašnjavanje zadataka koji stoje pred jedinicom i sprovođenje društveno-vladinih obuka (najmanje jedan sat nedeljno). U slučaju vojne pretnje, ne može se isključiti i evakuacija članova porodica oficira garde Kremlja iz Moskve. Komandiri jedinica i psiholozi odeljenja FSO zaduženi su za podizanje morala potčinjenih.

Uvođenjem „pune borbene gotovosti“, potrebno je „osoblju objasniti zahteve ruskog zakona o odgovornosti za vojne zločine, sprečavanju zabune i panike među vojnim licima i njihovim pododicama“.

„Neprijatelj je lukav i podmukao“

Takođe se upozorava, da u slučaju državnog udara, neki od oficira koji brane Kremlj, mogu doživeti depresiju, melanholiju, nesigurnost u ispravnost postupaka nadređenih, osećanje straha za sopstveni život. Ističe se da politički „najinteligentniji“ oficiri FSO treba da budu raspoređeni među one koji su najmanje otporni.

FSO ističe da je „neprijatelj lukav i podmukao“ i da će nastojati da „smanji psihološku stabilnost osoblja“, da ih „moralno dezorijentiše i učini nespremnim za otpor“.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Među ključnim pretnjama navode televiziju, radio, štampane medije, knijge, društvene mreže, letke, brošure i postere. Ističe se da brojni vladini agenti mogu da se angažuju u društvene pokrete, nevladine i verske organizacije i da dopru do rođaka službenika FSO-a i Kremlja.

Pored društvenih medija i hipnoze, u dokumentu se navodi i da „neprijatelj“ može da upotrebi i sofisticiranije elemente kao što su softverska i hardverska hakovanja, biološke formule, kompjuterske psihoviruse i programe koji utiču na operatere računara, psihogeneratore, reklamne proizvode i predmete za svakodnevu upotrebu u pripremljenom pakovanju.

Ruski tabloidi su dosta pisali o psihogenertoru ili kako ga još nazivaju „generatoru tamne materije“, koji je navodno razvijen u tajnim centrima CIA. Sovjetski savez je takođe nastojao da stvori psihološko oružje, ali je program zatvoren zbog oskudnih rezultata.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako Insajder saznaje, zamenik direktora FSO Aleksandar Komov direktno je odgovoran za sprovođenje tajnog plana, dok je Rešit Buharin, član kadrovskog odeljenja FSO, pripremio konačnu verziju. Buharin, dugogodišnji oficir FSO, za kojeg se veruje da je veliki intelektualac, objavio je nekoliko naučnih radova koji se odnose na zaštitu visokih državnih zvaničnika.

General Komov je jedan od najviših tajnih oficira FSO i o njemu se malo zna. Njegove kolege ga zovu „Stargazer“, jer redovno učestvuje u svim vrstama naučnih seminara i diskusijama o svemirskim istraživanjima.

Provera unutar službe i otpuštanje nepodobnih

Što se tiče Operativne uprave FSO, za koju je pripremljen plan tranzicije na vanredno stanje, glavni zadaci jedinice su suprotstavljanje stranim tajnim službama u okviru bezbednosne službe Kremlja, otkrivanje koruptivnih radnji i pronevera budžetskih sredstava, kao i ispitivanja službenika FSO. Službenici Operativne uprave imaju pravo da tajno prate svoje kolege, da ih prisluškuju i da ih ispituju uz pomoć detektora laži.

Na čelu FSO-a je general Sergej Kudinov, bivši zvaničnik Treće službe Unutrašnje uprave bezbednosti FSB-a.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar