Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel otkrili su danas u Moskvi spomenik kubanskom revolucionaru i lideru Fidelu Kastru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose između dve zemlje, koje su obe pod sankcijama SAD.

Kastro, koji je preuzeo vlast na Kubi 1959. godine, nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Kastrove smrti 2016, njegov brat Raul je rekao da želi da izbegne stvaranje kulta ličnosti. Putin je evocirao sećanje na Kastra i poručio Dijaz-Kanelu da dve zemlje treba da grade odnose na „čvrstim osnovama prijateljstva” uspostavljenog između Kastra i sovjetskih lidera.

Putin je za spomenik rekao da je „pravo umetničko delo, dinamično, ide napred, prikazuje pravog borca“.

„Mislim da to odražava Fidelovu ličnost u borbi u kojoj smo danas“, rekao je Dijaz-Kanel.

Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Predsednik Kube: Razloge za rat se mora tražiti u agresivnoj politici SAD

Rusija nastoji da ojača političke i ekonomske odnose sa zemljama koje se protive američkoj hegemoniji. Kuba je pod američkim ekonomskim embargom od 1962. godine, od komunističke revolucije koju je predvodio Kastro.

Dijaz-Kanel je u Dumi izrazio solidarnost sa Rusijom, direktno podržavajući razlog zašto je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

„Razlozi za sadašnji sukob moraju se tražiti u agresivnoj politici SAD i širenju NATO-a ka ruskim granicama“, rekao je Dijaz-Kanel.

Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL

Upitan o mogućim paralelama između sadašnje situacije i kubanske raketne krize 1962. godine, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su „krize različite, iako je u oba slučaja reč o sukobu između nas i kolektivnog Zapada na čelu sa SAD“.

***

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare