Foto: Shutterstock

Fascinantna mapa sveta otkriva najpopularnije poslove širom naše planete - a posao pilota je rangiran kao neprikosnoveno zanimanje iz snova.

Na mapi – generisanoj korišćenjem podataka Gugl pretrage za 12 meseci – nazivi zemalja su dopunjeni poslovima o kojima njihovi stanovnici najviše žele informacije u cilju promene karijere.

Pretrage za „kako postati pilot“ i slično su najpopularnije u 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Australiju, sa ukupno 930.630 pretraga. „Pisac“ je drugi sa 801.200 pretraga, ali je na vrhu u 75 zemalja, uključujući Indiju, Novi Zeland i Južnu Afriku.

„Plesač“ je treći, a studija otkriva da je prikupila 278.720 pretraga širom sveta i da je to najtraženija profesija u zemljama uključujući Nigeriju i Ganu, prenosi Dejli mejl.

Mapu je sastavio Remitli, pružalac finansijskih usluga za imigrante, koji je pregledao skoro 200 vrsta poslova i analizirao obim pretrage fraza koje se obično povezuju sa istraživanjem nove karijere, čime je ustanovljen najtraženiji posao na Guglu u svakoj od zemalja u protekloj godini.

Navodi se da je biti pilot zanimanje koje je „poznato po odličnoj plati, odličnim izgledima za posao i mogućnostima putovanja“.

„‘Kada porastem, želim da budem pilot’ je dugo bio san iz detinjstva mnogih širom sveta i, prema našoj analizi podataka pretrage, ova profesija nije prestala da bude interesantna“, navodi se u objašnjenju analize.

Međutim, studija je generalno otkrila da su se karijere u sektoru umetnosti i kulture pokazale najpopularnijim.

Biti „Jutjuber“ (195.070 pretraga) je na četvrtom mestu, a na vrhu je u zemljama uključujući Meksiko i Japan, dok je peti biti „preduzetnik“ (178.380 pretraga), profesija koja se pokazala najpopularnijom u zemljama uključujući Luksemburg i Gvatemalu.

„Postati glumac“ (176.180 pretraga) je šesto i na vrhu je u zemljama poput Turske i Austrije, dok je biti „influenser“ na sedmom mestu (159.180 pretraga), ali važi za najtraženiji posao u zemljama kao što su Španija, Venecuela i Argentina.

Osmo mesto je „programer“ (125.310 pretraga), pasao koja je preuzeo vodeću ulogu u zemljama kao što je Makedonija.

Deveto mesto zauzima „postati pevač“ (121.430 pretraga) – na vrhu u zemljama uključujući Vijetnam – a deseto je „biti učitelj“ (114.950 pretraga), što dominira u Maleziji, između ostalih zemalja.

Pored mape sveta, Remitli je takođe napravio mape sa regionalnim raščlanjivanjem podataka za pretragu.

U Evropi je „biti pisac“ na prvom mestu širom Skandinavije, kao i u zemljama kao što je Grčka, dok Francuzi najčešće traže informacije o tome „kako postati advokat“. U Portugalu je „biti vatrogasac“ broj jedan, a u Nemačkoj je „biti profesor“ posao iz snova.

Prelazeći Atlantik u Severnu i Centralnu Ameriku, Kanađani najčešće traže savet kako da „budu piloti“, dok je advokatura najpopularnije zanimanje u Portoriku, Gvadalupu i Martiniku.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče Južne Amerike, to je „biti biznismen“ koji je broj jedan u Brazilu, dok „jutjuber“ zauzima prvo mesto u Urugvaju, a „biti advokat“ je najbolje u Francuskoj Gvajani.

U Africi je posao „fudbalskog trenera“ najtraženiji posao u Egiptu, dok je doktor zauzima prvo mesto u Maliju. Profesija Somalijaca koja se najčešće traži je „naučnik“.

Ako pogledamo region Okeanije, „biti stjuardesa“ je broj jedan na Severnim Marijanskim ostrvima, a „biti pevač“ je najbolje na Tongi, dok se na Papua Novoj Gvineji najviše traže saveti o tome kako da „budete pilot“.

Ukoiko gledamo Aziju i Blisti istok, „biti pesnik“ je vrhunski u UAE, Saudijskoj Arabiji, Jemenu i Omanu. U Turkmenistanu je najtraženiji posao „prevodilac“, dok je u Libanu „biti komičar“. Na drugim mestima, u Kini, „biti nutricionista“ je broj jedan, dok je na Tajlandu to „biti filmski režiser“. U međuvremenu, Južnokorejci najčešće traže savet kako da „budu policajci“.

Studija je takođe usavršila najbolje svetske sportske profesije i otkrila da je „biti fudbaler“ broj jedan, sa skoro 60.000 pretraga svake godine širom sveta. „Postati rvač“ je takođe jedna od najpopularnijih sportskih profesija iz snova, otkriva studija, rangirajući se iznad drugih atletskih aktivnosti kao što su košarka, boks i golf.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar