Vilijam Ris Foto: Oklahoma County Jail

Vilijam Ris, serijski ubica-koji se sumnjiči da počinio više ubistava na zloglasnom "Teksaškom polju smrti", na kojem je do 1997. godine ubijeno više od 30 devojaka osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Pravna bitka koja je obeležila protekle decenije u Teksasu okončana je nedavno, a slučaj koji je potresao čitavu Ameriku je konačno zaključen – Vilijam Ris je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Ris je zapravo uspeo da se nagodi sa sudom tako što je priznao tri od pet ubistava za koje je optužen i tako izbegne smrtnu kaznu čije je izvršenje čekao u Oklahomi.

Kako je ispričao, žrtve je mamio nadomak zloglasnog puta između Hjustona i Galvestona, deo grada u kojem je, kako navode britanski tabloidi, tokom prethodnih decenija delovalo više serijskih ubica.

Vilijam Ris Foto: Oklahoma County Jail

Zapravo to polje je „idealno za činjenje zločina“, jer je buka automobila sa ulice prevelika i niko ne može čuti zapomaganje žrtava koje nemaju gde da pobegnu.

Ris jedan od najsurovijih

Kako navodi teksaška policija, ubistva koja je počinio Ris se mogu svrstati u najbrutalnije.

Tokom pet meseci 1997. godine, predator je vrebao ovim područjem, ostavljajući za sobom tragove mrtvih ženskih tela i traumatizovanih žena, koje su uspele da pobegnu. Međutim, policiji je bilo nekoliko meseci da poveže slučajeve.

Nestanak njegove prve žrtve Laure prijavljen u aprilu 1997. godine kada se nije vratila sa jutarnjeg džogiranja. Ris ju je u Oklahomi kada je imala samo 12 godina. Nestala je 3. aprila 1997. godine u Frendsvudu u Teksasu, a njeno telo nađeno je u jezeru 17 dana kasnije.

Keli Koks (20) je studirala kriminologiju na Univerzitetu Severnog Teksasa. Kada je završila sa obilaskom zatvora Denton, shvatila je da su joj ključevi ostali u kolima. Otišla je do obližnje benzinske pumpe kako bi nazvala dečka, ali više nije viđena živa. Iza sebe je ostavila ćerku od 19 meseci. DNK testovi potvrdili su da ju je Ris silovao, ali se on uprkos tome izjasnio da nije kriv. Tužioci u Oklahomi najavili da će tražiti smrtnu kaznu.

Samo dve nedelje kasnije, Tifani Džonson, koja se tek bila udala, oteta je iz perionice kola u gradu Betaniju, u Oklahomi. Telo je pronađeno narednog dana u polju u Jukonu. Utvrđeno je da je i ona bila silovana i potom zadavljena.

Zatim, u avgustu 1997. godine, Džesika Kejn je otišla na žurku kako bi proslavila ulogu u srednjoškolskom mjuziklu. Njen kamionet je pronađen nadomak porodične kuće u Teksasu.

Pročitajte još:

U oktobru iste godine, Ris je uhapšen i prvobitno osuđen na 60 godina zatvora. Ali, dok je bio na izdržavanju kazne u Teksasu, istražitelji iz Oklahome su ga povezali sa Džonsonovom.

Ris je potom počeo da sarađuje sa vlastima nakon što je dobio uverenje tužioca da neće tražiti smrtnu kaznu, pa je priznao i druge zločine.

Tek 19 godina nakon ubistva, 2016. godine Ris je odveo istražitelje do tela dve žrtve – ostataka Džesike Kejn i Keli Koks.

BONUS VIDEO Kuća u Batajnici u kojoj je Čedomir ubio Blaženku, pa sebe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar