Vladimir Putin Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nekoliko kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina počelo je da optužuje vladu da je pucnjava u moskovskoj Krokus dvorani izvedena kao operacija "lažne zastave", kako bi opravdala eskalaciju rata protiv Ukrajine.

U petak je grupa naoružanih ljudi otvorila vatru u Krokus siti holu, velikoj muzičkoj koncertnoj sali u zapadnom delu Moskve. Najmanje 133 osobe su ubijene tokom terorističkog napada. Ruske vlasti su saopštile da su uhapsile 11 osoba povezanih sa napadom, uključujući četvoro koji su navodno direktno umešani.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ubrzo nakon napada, odgovornost je preuzela Islamska država (IS). U svom prvom obraćanju o ovoj situaciji, Putin je naveo da su ukrajinski entiteti koordinirali sa naoružanim ljudima kako bi im pomogli da pokušaju da pobegnu preko granice u Ukrajinu, iako je prestao da direktno optužuje ukrajinsku vladu za bilo kakvu umešanost, a Ukrajina je odlučno negirala da ima bilo kakve veze sa napadom.

U nekoliko nedavnih postova na Iksu, nekadašnjem Tviteru, kritičari Putina i ruske vlade navode da je pucnjava bila operacija „lažne zastave“ koju je izmislio Kremlj, koja bi se potencijalno koristila kao motiv za kasniju eskalaciju rata u Ukrajini koji traje od februara 2022.

Masovna pucnjava koja se dogodila U koncertnoj hali Crocus City blizu Moskve, Rusija Foto:Cao Yang / Xinhua News / Profimedia

„Pa, generalno, sve postaje jasnije“, napisao je „WarTranslated“, nezavisni medijski projekat koji prevodi materijale o ratu na engleski.

„Prvo – glasine da je primećeno vozilo ukrajinskih registarskih oznaka. Sada Putin direktno kaže da je Ukrajina pripremila prozor za prelazak granice. Za dan-dva će reći da su ukrajinske specijalne službe koordinirale akcije terorista. Posle nekog vremena, „kijevski režim“ će biti optužen za organizovanje ovog zločina i biće objavljena mobilizacija i/ili druge mere“, piše u objavi.

„Pucnjava u Moskvi me tera da razmišljam o dve stvari: apsolutnom odsustvu bezbednosti za obične ljude uprkos stalno rastućem aparatu za sprovođenje sile, i drugo, miriše na operaciju lažne zastave“,napisao je prognani ruski diplomata Boris Bondarev, piše Njuzvik.

POGLEDAJTE JOŠ:

Neki su takođe ovo uporedili sa sličnim incidentom iz 1999. godine, u kojem su zločini korišćeni da se opravda rat sa Čečenijom.

„Rusija je policijska država koja ne uspe svaki put kada pokuša da kontroliše bilo šta osim nenaoružanih mirnih demonstranata. To, ili sam sada više nego ikada ubeđen da su bombaški napadi u Moskvi 1999. zaista bili Putinova lažna zastava“, napisao je novinar Aleksej Kovaljov u odgovoru Bondarevu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare