Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI,EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kineski zvaničnici moraju da podele više informacija o epidemiji kovida u svojoj zemlji i porastu broja novozaraženih u Kini, apelovala je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mnoga stroga ograničenja u Kini su ukinuta u poslednjih nekoliko nedelja nakon čega je broj novozaraženih porastao u nekoliko zemalja koje sada proveravaju stanje putnika iz Kine.

Zvaničnici SZO kažu da žele da vide više podataka o hospitalizacijama, prijemima u jedinice intenzivne nege, smrtnim slučajevima i broju vakcinisanih.

Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia, EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Sjedinjene Američka Države, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa.

Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion. Iz SZO se naglašava značaj praćenja i blagovremenog objavljivanja podataka kako bi se pomoglo Kini i drugim zemljama širom sveta da formulišu tačne procene rizika i da se informišu o efikasnim merama.

Iznenadno ukidanje mnogih ograničenja u Kini usledilo je nakon novembarskih protesta protiv vladinog upravljanja bolešću.

POGLEDAJTE JOŠ:

Do tada, Kina je imala jedan od najstrožih anti-kovid režima na svetu, poznat kao politika nulte tolerancije na korona virus. Broj novozaraženih je od tada u porastu, a kineska vlada izveštava od oko 5.000 slučajeva dnevno.

Međutim, analitičari tvrde da su realni brojevi u velikoj meri smanjeni procenjujući da u Kini svakodnevno ima skoro milion novozaražanih.

BONUS VIDEO Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar