Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/STRINGER, Yuliia Ovsiannikova / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Tokom prvih meseci rata u Ukrajini, ruske snage uspele su da zauzmu veći deo istoka i juga ove zemlje, brzim napredovanjem iz pravca Donbasa i Krima. Međutim situacija se preokrenula kada su Ukrajinci konačno dobili potrebnu količinu oružja, ali i obuke da uzvrate udarac. Čovek koji praktično preokrenuo dosadašnji tok rata i u svoju biografiju upisao jedan od najvećih uspeha ukrajinske vojske do sada - preuzimanje kontrole nad Hersonom, zove se Valerij Zalužnji, komandat Oružanih snaga Ukrajine. Upravo on izlazi na crtu "kasapinu iz Sirije", generalu Sergeju Surovikinu, koji je doneo odluku o povlačenju Rusa iz Hersona.

Zbog ove pobede, Ukrajinci slave Zalužnjog, kojeg još zovu i „gvozdeni general“.

Ovog čoveka je čak i zamenica ministra odbrane Hana Malijar u septembru izdvojila kao osobu koja će postati „heroj Ukrajine“. Osim što je zaslužan za učestvovanje u odbrani Kijeva na početku rata, on se još istakao na frontovima u Harkovu, Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonu.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ko je Zalužnji?

Rođen je u gradu Novograd-Volinski na zapadu Ukrajine. Diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine i to samo dve godine nakon što je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Kasnije je upisao vojnu akademiju u Odesi, gde je diplomirao 1997. godine.

Kada su krenuli sukobi na istoku Ukrajine 2014. godine, bio je raspoređen u istočni region Donbas.

Ukrajinska vojska je u to vreme izgubila delove teritorije od separatista koje podržava Rusija. Međutim, sada su se ukrajinske snage pregrupisale, izvojevale nekoliko pobeda, a Zalužnji je stekao svoju reputaciju.

On je na svoju sadašnju dužnost imenovan u julu 2021. godine. General sa četiri zvezdice prozvan je herojem, ali malo ljudi van vojnih krugova je ikad čulo njegov glas. Retko daje intervjue, a jedna njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u kasarnama.

Dva meseca pre nego što su ruske snage pokrenule invaziju 24. februara, Zalužnji je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara. Tajno, a ne odajući mnogo detalja čak ni sopstvenom ministarstvu odbrane, glavnokomandujući je raspoređivao pukove po severu zemlje, pre svega oko Kijeva, postavljao artiljerijske baterije i sisteme protivvazdušne odbrane. Pokreti trupa su vršeni na takav način da je neprijatelj verovao da su još stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila ključna i odlučujuća u spasavanju Ukrajine.

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Sipa Press / Profimedia

Zalužnji dosad nije preuzimao sve zasluge za ukrajinske uspehe na bojnom polju. Društvene mreže je većinom koristio za hvaljenje kolega oficira, običnih vojnika i civila.

Poslednjih meseci počele su da kruže i glasine o navodnim napetostima između Zalužnjog i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ankete pokazuju da je general takođe jedna od osoba kojoj Ukrajinci najviše veruju. Ipak, obojica tvrde, da su priče o njihovom neslaganju ruska dezinformacija namenjena raspirivanju napetosti unutar vođstva u Kijevu.

Učenje od neprijatelja

Poštovanje ukrajinskih vojnih komandanata među stanovništvom je ogromno. Zalužnji je u septembru dao intervju za magazin Tajm u kojem je hvalio svog protivnika, ruskog načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, što je nezamislivo, na primer za jednog političara.

Foto: Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

„Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvek mislim da se nauka o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, naveo je Zalužnji.

Kako sam priznaje, njega je obučavala Crvena armija. Ovo znanje o neprijatelju je bilo ključno i nešto što je ruska vojska pokazala da ne poseduje. Zalužnji je dao primer u magazinu Tajm.

Mesecima pre invazije, general je identifikovao tri glavna pravca koja će Rusija koristiti za invaziju sa severa, preko sopstvene teritorije i Belorusije. Umesto da se angažuje u ranim fazama invazije, on im je dozvolio da napreduju do prve odbrambene linije Kijeva, a zatim su izveli brze napade sa malim jedinicama na zadnjem delu i ka lancima snabdevanja. Moskovske trupe su prekasno otkrile da stanovništvo nije na njihovoj strani.

Foto:profimedia.rs

Idol kolega

„Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on deluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe toačke“, rekao je Vitalij Markiv, oficir Ukrajinske nacionalne garde koji je učestvovao u kontraofanzivi kojom su oslobođeni delovi teritorije u Harkovu.

„Ovako deluje vrhovni zapovednik Zalužni“, dodao je on.

Veština Zalužnjog o prilagođavanju bojnom polju koje se brzo menja pokazala se u Harkovu. Tada su Zalužnji i njegovi generali iskoristili trenutak i u septebru su izveli munjeviti napad koji je ruske vojnike naterao u bekstvo i povlačenje iz Hersona.

„Upravo tako su se dogodili Harkov i Herson… To je oportunističko ratovanje,“ rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane i sadašnji vladin savetnik za bezbednost.

Foto:profimedia.rs

„Generalov stil zapovedanja dopušta drugima da ostvare svoje sposobnosti i talente, dok u ruskoj vojsci samo jedna do dve osobe donose odluke, a ostalima se kaže da ćute“, istakao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Reči hvale o njemu imaju i Amerikanci.

Kada je general Mark Mili sugerisao da bi Kijev mogao iskoristiti zimu za postizanje dogovora s Rusijom, Zalužnji se tome se usprotivio. Američki vojni zvaničnik pohvalio je sposobnost ukrajinskog generala da brzo reaguje na ruske akcije i neuspehe.

„Održao je svoje snage u pokretu i nije dopustio da se opuste. To je veoma teško i zahteva disciplinu“, naveo je on.

Pohvale na račun Zalužnog se ovde ne završavaju.

„Jednom je prilikom prebacio artileriju preko „gotovo neprohodnih terena“ kako bi digao u vazduh skladište oružja“, prisetio se general-pukovnik Mihailo Zabrodski, bivši zapovednik.

„Radio je majstorski“, rekao je on. Akcija je bila toliko brza da neprijatelj nije mogao da reaguje.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare