Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

U Hersonu, važnom gradu na jugu Ukrajine koji su nedavno oslobodile ukrajinske snage, oseća se veliko olakšanje, ali stanovnici kažu da ne mogu pobeći od podsetnika na osam meseci provedenih pod ruskom okupacijom.

Nedelju dana nakon što je grad oslobođen, ljudi su nestali, mine su svuda, postoji nestašica struje i vode, i tokom dana i tokom noći čuju se eksplozije, a mnoge radnje i restorani su zatvoreni, javlja AP.

Herson se polako vraća u život

Stanovništvo grada je palo s oko 300.000 pre rata na oko 80.000 sada, ali se Herson polako vraća u život.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bernat Armangue

„Čak je i disanje postalo lakše. Sada je sve drugačije“, rekla je Olena Smoljana, farmaceutkinja.

„Ako smo preživeli okupaciju, preživećemo i ovo bez problema“, rekla je Julija Nenadoščuk (53).

„Nisi mogao ništa reći naglas, nisi mogao govoriti ukrajinski“, rekao je njen suprug, Oleksandr (57). „Stalno su nas posmatrali, nisi mogao ni pogledati okolo“, dodao je.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bernat Armangue

Inače, u Hersonu su postavljeni pop-up punktovi u kojima se stanovnici mogu ugrejati i napuniti svoje mobilne telefone zbog već spomenutih nestašica struje, ali i toplinske energije. Mnogi su ostali bez struje i grejanja.

Pod nazivom „Tačke nepobedivosti“, šatori su dio inicijative koju su postavili ukrajinski predsednik, Državna hitna služba i Regionalna vojna uprava Herson, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Svaki punkt ima internet, produžne kabele, stolove, stolice, grickalice i piće koje stanovnici mogu koristiti, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar