Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ministarstvo zdravlja Argentine obavestilo je Panameričku zdravstvenu organizaciju (PAHO) da je legionela uzrok nekoliko slučajeva upale pluća povezanih sa zdravstvenom klinikom u provinciji Tucuman u Argentini.

Legionela, posebno bakterija Legionella pneumophila, povezana je s izbijanjem teške upale pluća.

Do danas je identifikovano ukupno 11 slučajeva, uključujući i četiri smrtna slučaja kod bolesnika sa popratnim bolestima, navodi PAHO.

Najčešći oblik prenosa je udisanje kontaminiranih aerosola. Do infekcije može da dođe i zbog kontaminirane vode ili leda, pogotovo kod osetljivih pacijenata u bolničkom okruženju.

Pročitajte još:

Lečenje uključuje primenu antibiotika nekoliko nedelja ili meseci.

Ministarstvo zdravlja Argentine i pokrajinske zdravstvene vlasti rade na utvrđivanju izvora i sprovođenju odgovarajućih mera kontrole. Za sada prikupljaju uzorke iz okruženja, procenjuju rizik i organizuju rad u zdravstvenim ambulantama vezano za suzbijanje ove bolesti.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je tokom jučerašnjeg dana saopštila da se slučajevi zaražavanja dovode u vezu sa privatnom klinikom u gradu San Migel de Tukuman na severozapadu Argentine.

Naime, sve preminule osobe, dva zdravstvena radnika i dva pacijenta, zarazile su se u toj bolnici. Veruje se da je nulti pacijent jedna od preminulih, 70-godišnja žena koja se zarazila je primljena na kliniku zbog zakazane operacije.

Kada je reč o ostalim zaraženima, od njih sedmoro četvoro je u teškom stanju i nalazi se u bolnici, a troje je u izolaciji kod kuće.

BONUS VIDEO Korona -Koji je ovo talas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar