Foto: FEATURECHINA / Newscom / Profimedia

Veliki kineski grad Čengdu večeras uvodi potpuni karantin za 21 milion stanovnika. Pored toga, u cilju sprovođenja politike nultog kovida, svi žitelji grada će se testirati na koronavirus na nedeljnom nivou.

Svim stanovnicima glavnog grada provincije Sečuan na jugozapadu Kine naređeno je da ostanu kod kuće od 18 časova.

Domaćinstva mogu poslati jednu osobu u kupovinu namirnica jednom dnevno, pod uslovom da ona poseduje negativni test na koronavirus, a stanovnici kojima je potrebna medicinska nega pre odlaska kod lekara moraju dobiti odobrenje od komisije.

Sve ustanove i prodavnice, osim supermarketa, apoteka i bolnica će biti zatvorene. Obedovanje u restoranima je takođe obustavljeno, a dozvoljene su samo porudžbine za poneti, piše CNN.

Ovo je najveće zatvaranje u Kini od kada je Šangaj, grad od 25 miliona ljudi, izašao iz dvomesečnog karantina u junu.

Čengdu je u sredu prijavio 156 slučajeva novozaraženih, čime je ukupan broj slučajeva u protekloj nedelji dostigao porastao na 700.

Inače, Kina je jedna od poslednjih zemalja u svetu koje još uvek primenjuje stroge mere protiv koronavirusa, koje se oslanjaju na sveobuhvatni digitalni nadzor, masovno testiranje i opsežne karantine.

Pročitajte još:

U proteklih 10 dana zabeleženi su novi lokalni slučajevi u svim provincijama i regionima kontinentalne Kine.

U severnom lučkom gradu Dalianu, takođe je danas uvedeno zaključavanje koje će trajati do nedelje. U Šiđadžuangu, glavnom gradu provincije Hebei na severu Kine, vlasti su tokom vikenda obustavile javni prevoz širom grada, nakon što je tokom masovnog testiranja pronađeno 30 infekcija virusom. Takođe je naređeno da više od tri miliona stanovnika ostane da radi od kuće do srede popodne.

U zapadnoj Kini, Sining, glavni grad provincije Ćingaj u kojem živi više od 2,5 miliona ljudi, naredio je zatvaranje od ponedeljka do danas i obustavio javni prevoz.

Karantin razara ekonomiju, građani ogorčeni

Neprekidna blokada je osakatila ekonomski rast jedne od najmoćnijih ekonomija sveta. U julu je nezaposlenost mladih u Kini dostigla rekordan nivo, pri čemu je svaka peta mlada osoba nema zaposlenje.

Iako je u početku podržavala pristup nulte tolerancije, kineska javnost postaje sve više frustrirana beskrajnim ograničenjima njihovog svakodnevnog života. Često nemilosrdno i haotično sprovođenje politike od strane lokalnih vlasti dodatno je podstaklo bes i ogorčenost javnosti.

Foto: Str / AFP / Profimedia

Uprkos ekonomskim i socijalnim poteškoćama, kineski lideri su više puta obećavali da će se držati politike nultog kovida, insistirajući da ona spašava živote.

BONUS VIDEO Šekler: Manite se mitskih naziva virusa, haraju dva soja omikrona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar