Vanja Gorčevska Foto:Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Dok policija aktivno traga za 14-godišnjom Vanjom Gorčevskom iz Severne Makedonije, koja je nestala na putu do škole 27. novembra, u javnosti se neprestano šire razne teorije zavere i dezinformacije.

I pored toga što je MUP više puta apelovao da se obustavi objavljivanje neproverenih i nepotvrđenih vesti, međutim, osim na društvenim mrežama, čak i u pojedinim elektronskim medijima se objavljuju neistine, a neke od njih su pre nekoliko dana bile da je devojka u drugoj državi, kao i da je ušla u beli automobil… Sve ove spekulacije demantovale su nadležne službe.

Zorica, Vanjina majka, koja je prva na društvenim mrežama podelila apel da se devojčica pronađe, samo nekoliko sati nakon njegovog nestanka, u intervjuu za „Fokus“ kaže da je svesna interesa javnosti za događaj, ali spekulacije ih se uopšte ne tiču i neće pomoći ni njima, ni istrazi.

„Ne čitam komentare na društvenim mrežama. U nekim medijima se objavljuju moje navodne izjave, ako sam nešto rekla, izvlače se zaključci, izvrću reči. Ističem da sam zadovoljna radom policije, sve je u njihovim rukama. Ako iko može pronaći moje dete, to su institucije koje su za to nadležne. Mi, šta možemo da učinimo? Hoćemo li pretražiti ulice? Zato molim da prestanemo sa nagađanjima i neistinama, ovo je zaista teško razdoblje za našu porodicu“, apeluje majka.

Povodom brojnih reagovanja u javnosti oko Vanjinog oca, gde se nalazi i zašto ništa nije saopšteno javno, ona kaže da je kao i otac, cela porodica u ovim trenucima na okupu.

„Vanjin otac Aleksandar ne koristi društvene mreže. Možda je nekome neshvatljivo, ali ne žele svi da stave svoj život na kocku. Ni ja ne objavljujem mnogo na društvenim mrežama i ne vidim ništa sporno u tome. Aleksandar nema rizično zanimanje“, pojašnjava majka, povodom spekulacija da je Vanja možda kidnapovana zbog navodnih situacija vezanih za posao roditelja.

PROČITAJTE JOŠ:

On kaže da je porodica u stalnom kontaktu sa službama i da u interesu istrage ne može da iznosi više detalja.

Iz MUP-a ističu kako se istraga intenzivno nastavlja te se preduzimaju sve mere i aktivnosti na pronalasku osobe.

„U cilju rešavanja slučaja i pronalaska osobe, odmah po primljenoj prijavi preduzete su sve mere, uključeni su puni kapaciteti SVR Skoplje na najvišem nivou, obavljen je niz razgovora s osobama bliskim maloletnici, kamere, bili su ispitani itd. Podaci o nestaloj osobi dana 28.11.2023. godine u 13:00 sati stavljeni su na Stop-listu na graničnim prijelazima, a na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova raspisana je međunarodna poterica Interpola za nestalom osobom. Apelujemo da se ne šire dezinformacije, a Ministarstvo unutarnjih poslova će kontinuirano obaveštavati javnost do pronalaska maloletnice“, saopštili su iz ministarstva.