Nikola Gruevski Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Dvoje bivših visokih funkcionera VMRO DPMNE i najbližih saradnika nekadašnjeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, Mile Janakieski i Gordana Jankuloska, osuđeni su na zatvorske kazne zbog nameštanja izbora 2011. i 2013.

Sudija Osnovnog krivičnog suda u Skoplju Osman Šabani je zatvorske i uslovne kazne izrekao za osmoro optuženih u tom slučaju nazvanom „Titanik“, koji su na suđenju 11. februara priznali krvicu, među kojima su i Jankieski i Jankuloska.

Bivši ministar za transport i veze Mile Jankieski osuđen je nepravosnažno na 4,5 godina zatvora, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska na 2,5 godine, Kosta Mitrovski je dobio tri godine, a Munur Pepić jednu godinu zatvora za neregularnosti na parlamentarnim izborima 2011. i lokalnim izborima 2013.

Dugogodišnji šef Kabineta Gruevskog, Matin Protođer, Biljana Briškovska-Boškovski, Katerina Velkovska i Kiro Todorovski osuđeni su na dve godine uslovno, ako u roku od pet godina ne naprave novo krivično delo.

Njih osmoro su, prema presudi, krivi za zločinačko udruživanje radi nameštanja izbora u korist VMRO DPMNE u grupu koju je bivši premijer i tadašnji lider te desničarske političke partije Nikola Gruevski, koji je prebegao u Mađarsku.

Za Gruevskog i druge optužene bivše funkcionere VMRO DPMNE, optužene u slučaju „Titanik“, koji se ne osećaju krivi, suđenje se nastavlja 9. marta.

Istragu za taj krivični postupak za zločinačko udružvanje funkcionera tada vladajućeg VMRO DPMNE, povredu biračkog prava, povredu slobode opredeljenja birača, potkupljivanje glasača i uništavanje biračkog materijala je 2016. godine pokrenulo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, koje je u međuvremenu ugašeno.

BONUS VIDEO: Sveti Vasilije uz pomoć policije ubiva aždahe i zombije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar