EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vođa ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds proglašen je krivim zbog kovanja zavere i uloge u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, nakon dvomesečnog suđenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Tužioci su saopštili da je on je planirao oružanu pobunu kako bi zaustavio prenos predsedničkih ovlašćenja nakon što je na predsedničkim izborima 2020. godine u SAD Džozef Bajden izabran za lidera te zemlje.

Pored Roudsa krivom za kovanje zavere je proglašena i Keli Megs koja je zajedno sa njim 6. januara 2021. godine ušla u zgradu Kongresa, prenosi Bi-Bi-Si. Troje pripadnika grupe, Džesika Votkins, Kenet Harelson i Tomas Kaldvel oslobođeni su optužbi za kovanje zavere.

Svih pet članova grupe proglašeno je krivim za ometanje službenog postupka.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu tokom kojeg je bivši predsednik Donald Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posledica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi sprečili navodnu izbornu krađu.

„Čuvari zakletve“ su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripanika policije, vojske i hitnih službi, navodi Rojters.

***

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

Komentari

Svi komentari (0)