Hotel Gellert u Budimpešti, Ištvan Tiborc Foto: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia, privatna arhiva/bdpstgroup.hu

Renovirano sedište Viktora Orbana u budimpeštanskoj četvrti pored budimskog dvorca snažan je simbol premijera Mađarske. Ipak, kako piše Blumberg, Orbanov zet Ištvan Tiborc pojavio se kao najistaknutiji ulagač u zemlji na području turističke industrije, uključujući više hotela u Budimpešti koji su završeni ili su u fazi rekonstrukcije.

Imovina njegove holding kompanije narasla je na najmanje 65 milijardi forinti (165 miliona evra) u proteklih osam godina, prema poslednjim objavljenim podacima.

Imati moćne porodične veze u poslu nije ništa novo, a 37-godišnjak kaže da se ne bavi politikom. Ali Orbanova Mađarska je zemlja u kojoj su svi putevi sve više politički.

Tiborc kaže da je u misiji da pomogne obnavljanju mađarske prestonicu i omogući joj da sustigne gradove kao što je Beč, u smislu smeštaja za višu klasu.

To uključuje restauraciju zgrada kao što je legendarni spa hotel Gelert na budimskoj strani Dunava i hotel Dorotea na strani Pešte, piše Blumberg.

Njegova je vizija „podići profil Budimpešte u vrhunsku turističku destinaciju vrhunskog kvaliteta“, rekao je Tiborc u retkoj izjavi stranim medijima putem e-pošte prošlog meseca.

Ištvan Tiborc Foto:privatna arhiva/bdpstgroup.hu

„U tome sam na duge staze.“

Takođe je otvorio privatni klub i obnovio hotele u drugim turističkim lokacijama kao što su jezero Balaton i vinska regija Tokaj.

Međutim, Orbanovi protivnici kažu da uspon Tiborca ilustruje kako su politika i biznis postali povezani pod vođom kojeg je Evropska unija optužila za podsticanje sistema ortačkog poslovanja.

Oko 19 milijardi evra finansiranja za Mađarsku EU je obustavila delom zbog zabrinutosti o tome kako se novac troši. Zemlja je na dnu lestvice u bloku u godišnjem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj, žestoki kritičar Orbana, rekao je da je Tiborc iskoristio njegove veze s mađarskim premijerom. Zbog toga je gradska vlast doživela smanjenje finansiranja od strane vlade, rekao je.

Hotel Gellert u Budimpešti, Viktor Orban Foto: www.viennaslide.com / imago stock&people / ProfimediaEPA-EFE/FILIP SINGER

„Vladine politike nisu usmerene prema turizmu ili pomoći stanovnicima, one su motivirane poslom i jačanjem moći“, rekao je.

Tiborc se oženio Orbanovom najstarijom ćerkom Rahel 2013. nakon što su se prvi put sreli šest godina ranije u crkvi, navodi se u intervjuu koji je ona dala nedeljniku Mandiner. Tiborc je ovdašnjoj javnosti postao poznat nakon što je Forbs objavio da je kupio čak 11 zgrada u Beogradu.

Mreža Tiborca uključuje ono što on poseduje kroz svoju holding firmu BDPST Group i neke ujele u firmama putem fondova privatnog kapitala.

Godine 2022, tadašnji premijer Slovenije odlučio je da blokira kupovinu najveće turističke grupe u zemlji Sava turizem od strane firme sa sedištem u Budimpešti na čelu s partnerom Tiborca.

Tiborc je u svojoj e-poruci odbio da komentariše Blumbergov preračun njegove imovine i ukazao na javno dostupna finansijska dokumenta. Forbes je Tiborca stavio na 27. mesto na svojoj najnovijoj listi najbogatijih Mađara, s bogatstvom procenjenim na 75,3 milijarde forinti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Veličanstvenost interijera u hotelu Dorotea aludira na mađarski folklor, s vezom koji krasi plave baršunaste jastuke u glavnom kafiću i velikim zidom od plavih pločica koji povezuje recepciju s glavnim restoranom.

Hotel Dorotea takođe nudi uvid u to kako su posao i politika isprepleteni u Mađarskoj.

Tiborc je kupio nekretninu od firme u vlasništvu developera nekretnina Indoteke, koja je u vlasništvu Danijela Jelineka, kojeg Forbes rangira kao sedmu najbogatiju osobu u zemlji.

Projekt preuređenja Hotela Dorotea finansiran je ličnim sredstvima Tiborca plus 40,1 milijardu forinti kredita MBH banke, pokazuju korporativni poslovni podaci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar