Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ruski sud je odbio žalbu ženi koja se smatra odgovornom za eksploziju bombe u Sankt Peterburgu ranije ovog meseca.

Darija Trepova (26) pojavila se na sudu putem video veze iz pritvorskog centra, za žalbu na njeno hapšenje pod optužbom da je umešana u bombaški napad 2. aprila u kojem je ubijen bloger Vladlen Tatarski i povređeno 50 drugih u kafiću u Sankt Peterburgu.

Moskovski gradski sud potvrdio je presudu nižeg suda kojom je Trepovi naloženo da ostane u pritvoru dva meseca do istrage.

Ona je optužena da je organizovala teroristički napad koji je izazvao smrt vojnog blogera Tatarskog, čije je pravo ime Maksim Fomin.

Nekoliko dana nakon atentata, kamera je uhvatila kako se smeje dok je ulazila u stambeni blok.

Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

U to vreme, njen muž je tvrdio da joj je ruska država namestila slučaj nakon ubistva jednog od najpoznatijih vojnih komentatora u zemlji, koji je takođe imao veliki broj pratioca na društvenim mrežama.

Još 30 ljudi je ranjeno u eksploziji, saopštilo je rusko ministarstvo zdravlja.

Trepova je optužena da je unela malu statuu sa bombom u kafić u kojem je propagandista Kremlja održavao sastanak.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Trepova je, prema ruskim zvaničnicima za borbu protiv terorizma, „aktivni pristalica“ Fondacije Navaljni za borbu protiv korupcije – Putinove opozicije.

Federalna služba bezbednosti (FSB) snimila ju je kako daje delimično priznanje.

Na snimku, oficir FSB je pita da li razume zašto je uhapšena.

Ona kaže: „Rekla bih, zato što sam bila na mestu ubistva Vladlena Tatarskog“.

Foto:printscreen/VK/BBC

Policajac je zatim pita šta je uradila.

„Donela sam figuricu koja je tamo eksplodirala“, odgovara ona.

Međutim, njen suprug Dmitrij Rilov rekao je da joj je namešteno.

„Potpuno sam siguran da ona nikada ne bi bila u stanju da uradi ovako nešto sama“, rekao je gospodin Rilov novinarima u Uzbekistanu, gde živi u egzilu.

Rilov je član marginalne opozicione grupe Libertarijanske partije Rusije i takođe je rekao: „Zajedno sa Darijom, mi zaista ne podržavamo rat u Ukrajini, ali smatramo da su takve akcije neprihvatljive. 100 odsto sam siguran da ona nikada ne bi pristala na ovo da je znala“.

PROČITAJTE JOŠ:

Na nedavno objavljenom snimku vidi se kako ulazi u stambenu zgradu u Sankt Peterburgu dok nosi torbu preko ramena i vuče veliki kofer.

U liftu se vide ona i nepoznati muškarac kako razgovaraju i smeškaju se jedni drugima pre nego što se snimak zatim preseče na scene njenog hapšenja i pratnje.

Trepova je navodno rekla ruskim istražiteljima da će im reći ko joj je dao statuetu napunjenu eksplozivom.

Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Najviša ruska agencija za borbu protiv terorizma imala je neosnovane tvrdnje da je ona izvela napad uz pomoć ukrajinskih specijalnih službi i aktivista koji su povezani sa zatvorenim kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim.

Ruski mediji preneli su da su majku i sestru Trepove takođe ispitivale snage bezbednosti i da je Kremlj zatražio od uzbekistanskih vlasti da uhapse njenog muža.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar