Donald Tramp Foto:REUTERS/Amanda Perobelli

Novo poglavlje u američkoj istoriji biće napisano danas kada se bivši predsednik SAD Donald Tramp bude pojavio na sudu. Sve oči sveta uprte su u Njujork danas, a čini se da Trampov tim i sam Tramp uživaju u toj medijskoj pažnji. Sa druge strane, organi vlasti premaju se za sve scenarije, uključujući i proteste i demonstracije, dok su istovremeno mere obezbeđenja u samoj zgradi suda i oko nje podignute na najvši mogući nivo.

Dan D – iz minuta u minut

Trenutak koji svet čeka praktično je dobro praćena medijska predstava koja je počela kada je Tramp stigao u ponedeljak u Njujork svojim privatnim Boingom 757 (poznatim i kao Tramp Force One). Pratnja ga je dopratila do Trampovog tornja gde je proveo noć u svom ličnom apartmanu na gornjim spratovima nebodera od 58 spratova.

Današnji raspored zvuči ovako: Tramp napušta svoj penthaus u centru Menhetna oko 10.30 po lokalnom vremenu (oko 16.30 po srednjeevropskom) pažljivo čuvan od strane pripadnika Tajne službe, da bi stigao u kancelariju okružnog tužioca Alvina Braga u 11 sati ujutru po lokalnom vremenu, odnosno oko 17 časova po evropskom.

Putevi na Trampovoj ruti biće zatvoreni tokom putovanja, a nekoliko deonica je već u ponedeljak uveče bilo obloženo čeličnim bezbednosnim barijerama. Slične mere su na snazi ispred zgrade suda, gde će se verovatno okupiti Trampove pristalice i protivnici uoči njegovog dolaska.

Po dolasku u zgradu verovatno će prvo predati sve lične stvari na bezbedno čuvanje – uključujući predmete kao što su ručni sat ili mobilni telefon – pre nego što da lične podatke kao što su njegovo ime i datum rođenja. Očekuje se da će bivši predsednik SAD morati da da otiske pristiju, ali da će izbeći poniženje poziranja za policijsku fotografiju.

Potom će biti uveden u zgradu krivičnog suda na Menhetnu, koja se nalazi u istoj zgradi kao i Bregova kancelarija, na ročište povodom tužbe.

Ključno pitanje u vezi sa ovim delom procesa je da li će Trampa pratiti Tajna služba. Optuženi se obično procesuiraju bez prisustva njihovih advokata, ali nije jasno koja pravila važe za agente Tajne službe.

Tramp će potom biti sproveden do glavne zgrade suda, gde je predviđeno da se pojavi u 14.15 na 15. spratu, pred sudijom Huanom Merčanom.

Samo saslušanje će verovatno biti kratko – verovatno između 15 i 30 minuta. Optužbe će biti podignute pred Trampa i on će se izjasniti da nije kriv po svim tačkama. Svim video kamerama zabranjen je ulazak u sudnicu, što znači da se ročište neće snimati.

Bezbednost na sudu će takođe biti izuzetno stroga. Svi ostali poslovi suda biće na čekanju tokom Trampovog suđenja i svako ko uđe u zgradu biće dva puta pretresan. Pre njegovog dolaska biće pregledana i cela zgrada.

Posle pojavljivanja pred sudom, Tramp će svojim privatnim avionom odleteti nazad u Mar-a-Lago, svoje odmaralište u Palm Biču na Floridi. Tamo će se obratiti javnosti, a sudeći po njegovim dosadašnjim izjavama, očekuje se da ga označi kao politički motivisani lov na veštice.

Trampovi advokati: Izjasniće se da nije kriv

Trampovi advokati rekli su da će se bivši predsednik SAD izjasniti da nije kriv. Njegov pravni tim je u ponedeljak takođe uputio molbu sudiji da zabrani kamere u sudnici – što je sinoć odobreno.

Optužbe protiv Trampa ostaju zapečaćene, ali se veruje da potiču iz istrage o 130.000 dolara tajnog novca isplaćenog zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

„Napustiću Mar-a-Lago u ponedeljak u 12 sati i uputiti se ka Trampovom tornju u Njujorku“, objavio je bivši predsednik u nedelju uveče.

„U utorak ujutro idem u, verovali ili ne, u zgradu suda. Amerika nije trebalo da bude ovakva“, dodao je on.

U međuvremenu, Tramp je u ponedeljak zahtevao ostavku okružnog tužioca Menhetna nakon što su detalji njegove optužnice nezakonito procurili u javnost. Tramp je pozvao tužioca Alvina Brega da sam sebe krivično goni nakon što je navodno predao planove optužnice novinaru Jahua Majklu Isikofu – koga je Tramp takođe napao.

Medijski izveštaji tvrde da će se Tramp suočiti sa ukupno 34 krivična dela. Takođe su opisani detalji optužbi – koje će zvanično biti otkrivene u utorak.

BONUS VIDEO: Tramp stigao u Njujork

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar