Ukrajina vojska
Ukrajinski vojnici Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Brojni zapadni lideri već nedeljama vode razgovore o planu i akciji koja će biti sprovedena ukoliko Rusija zaista napadne Ukrajinu. Trupe su spremne, oružje zvecka, Ukrajinci u svakom momentu očekuju invaziju, ali Rusi imaju potpuno drugačiju sliku situacije.

Na državnoj televiziji u Moskvi, možete videti snimak snimak trupa i tenkova, bodljikave žice i snajperista kako gađaju, ali u ovom scenariju nisu ruske snage spremne za napad – već NATO.

Prema alternativnom medijskom izveštavanju u zemlji, snage NATO-a sprovode akciju koja je planirana godinama: opkoliti Rusiju, svrgnuti predsednika Vladimira Putina i preuzeti kontrolu nad ruskim energetskim resursima.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN POOL

Kriv je „gospodar lutaka“

Po mišljenju Moskve, koje se ponavlja u skoro svakoj emisiji vesti i tok-šou, Ukrajina je propala država koju u potpunosti kontroliše „gospodar lutaka“ – Sjedinjene Države. Evropa je slaba i podeljena, i prima naređenja iz Vašingtona. Čak su i SAD, koliko god u neku ruku snažne, ipak slabe i rastrgnute političkim podelama i rasnim nemirima.

Jedna od zagonetki ove propagande je pitanje – kako neki mogu biti istovremeno i pretnja i slabi?

POGLEDAJTE JOŠ:

Vodeća politička informativna emisija ruske državne TV „Vesti nedelje“ prošle nedelje je započela tako što je voditelj rekao – „Umesto odgovora na mirne inicijative Kremlja, oni nas zatrpavaju optužbama i novim pretnjama“.

Svaki nagoveštaj neslaganja između Evrope i SAD ili NATO je glavna vest u Rusiji, a jedan od fokusa emisije „Vesti nedelje“ bili su komentari šefa nemačke mornarice da Putin „zaslužuje poštovanje“ i da je „Krim nestao zauvek“.

Izjave američke vlade odbacuju se kao nepotrebni komentari , a Putinov portparol Dmitrij Peskov optužio je Vašington za „informacionu histeriju“, „laži“ i „lažnje“, dok mape na ruskoj državnoj TV na kojima se vidi ruska saveznica Belorusija okružena snagama NATO-a neobično liče na mape u izveštajima zapadnih medija na kojima se vidi Ukrajina okružena ruskim trupama.

Rusi veruju medijima

Čini se da medijski mrakima efekta. Decembarska anketa nevladine organizacije za istraživanje javnog mnjenja i sociološkog istraživanja pokazala je da polovina ispitanika za tenzije krivi SAD i NATO, dok samo tri do četiri odsto krivi Rusiju.

Anketa je pokazala da nešto više od polovine Rusa veruje da kriza u Ukrajini neće eskalirati u rat između, a više od trećine (39 odsto) kaže da misli da je rat „neizbežan“ ili „veoma verovatan“. “ Četvrtina ispitanika izjavila je da misli da je moguć rat između Rusije i NATO-a.

BONUS VIDEO Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram