Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Američki predsednik Džo Bajden ne namerava da samostalno šalje američke trupe u Ukrajinu, saopštila je u utorak Bela kuća, nakon što je Vašington stavio u pripravnost oko 8.500 vojnika, da bi podržao NATO saveznike u svetlu raspoređivanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, prenosi agencija Rojters.

„Da budemo jasni: Predsednik nema nameru, interes, ni želju da šalje trupe u Ukrajinu. NATO je forum za podršku partnerima i zemljama na istočnom obodu, i na to smo usredsređeni“, kazala je portparolka Bele kuće Džen Psaki, piše Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden, međutim, nije odlučio da li da premesti američku vojnu opremu i osoblje bliže Rusiji, a portparolka Bele kuće rekla je pre njegovog sastanka sa evropskim zvaničnicima da su SAD „uvek govorile da će podržati saveznike na istočnom krilu“ koji se nalaze u blizini Rusije.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u ponedeljak je stavio 8.500 američkih vojnika u stanje „visoke pripravnosti“ zbog slanja u istočnu Evropu, gde bi većina njih mogla da bude aktivirana kao deo snaga za odgovor NATO ako Rusija napadne Ukrajinu.

„Veoma je jasno da Rusi trenutno nemaju nameru da deeskaliraju situaciju“, rekao je novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi. „Ovde je reč o ohrabrivanju naših NATO saveznika“.

Bela kuća je nakon sastanka objavila saopštenje u kojem se navodi: „Lideri su takođe razgovarali o svojim zajedničkim naporima za odvraćanje dalje ruske agresije protiv Ukrajine, uključujući pripreme za nametanje ogromnih posledica i ozbiljnih ekonomskih troškova Rusiji za takve akcije, kao i za jačanje bezbednosti na ističnom boku NATO“.

Bajden je isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija izvrši invaziju na nekadašnju sovjetsku republiku, ali je obećao da će uvesti brze i oštre ekonomske sankcije Moskvi.

Bonus video: Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare