Foto:profimedia.rs

Rat u Ukrajini i dalje bukti, a građani i vlasti ove zemlje najviše strahuju od zime koja dolazi. Poučeni iskustvom iz prethodne godine, veruju da je Rusija spremna na sve i pokušavaju na da se prepreme za nove napade i akcije. Tako se u žiži javnosti našla i priča o "Majdanu 3", koju je spomenuo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ističući da Rusija ima "novi plan da ga svrgne sa vlasti do kraja godine", kao i da je do sada preživeo bar pet atentata.

Zelenski je rekao da Rusija pokušava da poseje podele u ukrajinskom društvu, stvarajući „haos“ u zemlji.

„Naša obaveštajna služba ima informacije, koje su takođe stigle od naših partnera“, objasnio je Zelenski u intervjuu za Blumberg.

Prema Zelenskom, novi ruski plan dezinformacija ima kodni naziv „Majdan 3“, koji se odnosi na centralni trg u Kijevu, koji je bio žarište protesta 2004. i pobune 2014. godine, u kojoj je svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič.

„Majdan je za njih državni udar, tako da je operacija razumljiva“, dodao je Zelenski.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Rusija hoće da me svrgne sa vlasti“

Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska obaveštajna služba sprečila najmanje pet ili šest atentata na njega, koje je uporedio sa pandemijom kovida.

„Kao prvo, ljudi ne znaju šta bi s tim i izgleda jako zastrašujuće. I onda nakon toga, to su samo obaveštajni podaci u kojima vam podele detalje da je još jedna grupa došla u Ukrajinu da pokuša isto“, dodao je Zelenski.

Prvog dana ruske invazije, ruske specijalne snage su se padobranom spustile u Kijev, navodno s namerom da ubiju ukrajinskog predsednika. Zapadne vlasti su se tada ponudile da Zelenskog izvedu iz prestonice, što je on odbio, rekavši da mu je potrebna municija, ne prevoz.

Zelenski je dodao da Rusija ima novi plan da ga svrgne s vlasti i da Moskva očekuje da bude realizovan do kraja godine.

Foto:profimedia.rs

„Ne mogu s vama razgovarati o specijalnim operacijama ukrajinske obaveštajne službe ili tajne službe ili nekih specijalnih snaga. Postoje neki momenti o kojima ne raspravljamo. Ne samo unutar Rusije, postoje stvari o kojima ne razgovaramo vezano uz naše privremeno okupirane teritorije“, izjavio je Zelenski na pitanje da li je i kako Kijev odgovorio na pokušaje atentata.

Operacija zakazana za kraj godine

Ruske specijalne službe su navodno pokrenule veliki napad dezinformacijama pod nazivom „Majdan 3“, sa primarnim ciljem da destabilizuju Ukrajinu, prema izvorima na koje se pozivaju ukrajinski mediji.

O tome je izvestio Andrij Jusov, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine. On je naveo da je ruski informacioni napad već u toku.

Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty; TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky;Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Ovo nije neka pojedinačna tema, to je paralelno intenziviranje niza sukobljenih događaja u zemlji. To podrazumeva pojačavanje unutrašnjih nesuglasica koristeći tradicionalne ruske i propagandne narative. Vidimo da je nedavno ruska propaganda ponovo posvetila izuzetno veliku pažnju, posebno na unutrašnje političke događaje u Ukrajini“, rekao je on.

Kako je istakao Jusov, to ukazuje da je unutrašnja situacija u Ukrajini važna za Rusiju. Stoga, prema njegovim rečima, napad Rusa „nije usmeren samo na udovoljavanje nečijoj sujeti“.

Operaciju, zakazanu za novembar-decembar 2023. godine, orkestrira Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa ruske predsedničke administracije, a rukovodi Vladislav Surkov, ključna ličnost projekta Novorosija.

Šta je cilj operacije?

Sveobuhvatni cilj je sejanje političke nestabilnosti, podsticanje protesta i vršenje uticaja na međunarodnu scenu. Operacija je osmišljena tako da bude viševektorska i usmerena na različite delove sveta. Rusi imaju za cilj da koriste tradicionalne taktike kao što su širenje panike, stvaranje malodušja i izmišljanje sukoba među političarima i vojskom, tvrde Ukrajinci.

Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Ruski napad dezinformacijama fokusira se na iskorišćavanje ključnih pitanja koja se tiču Ukrajinaca, uključujući zamor od rata, uočenu beskorisnost otpora, korupciju i neefikasnost međunarodnih organizacija. „Pitanje jezika“ je takođe veštački ponovo uvedeno u dnevni red. Istovremeno, planiraju se „mirne“ akcije u Kijevu i drugim regionima, sa nemirnim ciljevima, koristeći stresno stanje ukrajinskog društva.

Napad dezinformacijama se proteže na diskreditaciju određenih državnih struktura i političkih i vojnih lidera u Ukrajini. Narativ sukoba je podstaknut, posebno naglašavajući imaginarni sukob između različitih grana vlasti i određenih ličnosti. Ruska propaganda na Telegramu, sa budžetom od 230 miliona dolara, igra značajnu ulogu u ovoj operaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Propaganda se proteže na međunarodni nivo

Na međunarodnom planu, Rusija ima za cilj da skrene pažnju promovišući temu Bliskog istoka, sa ciljem da smanji međunarodnu pomoć Ukrajini. Ukrajina je prikazana kao nefunkcionalna država sa stalnim sukobima lidera, a teorije o njenoj umešanosti u sabotažu Severnog toka dobijaju na snazi.

Krajnji cilj je prikazati Ukrajinu kao propalu državu, opravdavajući promenu podrške od Ukrajine ka Izraelu od strane političkih snaga povezanih sa Rusijom na Zapadu.

U prilog ovim navodima, idu i tvrdnje Ukrajinaca o dva lažna video snimka koji su imali za cilj da izazovu razdor unutar vladajućeg sistema, kao i u ukrajinskom narodu.

Valerij Zalužni Foto:Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Uveče 7. novembra na društvenim mrežama su se pojavila dva video snimka u kojima je ukrajinski general Valerij Zalužnji navodno označio Zelenskog kao izdajnika i pozvao vojsku da maršira na Kijev. Kasnije je otkriveno da su ovi video snimci bili lažni i deo ruske specijalne operacije, prenosi Kijev post.

Prvi lažni snimak se pojavio na ruskom Telegram kanalu Radio Trukha 7. novembra u 20:33, preneo je novinski list Babel.

Glavne tačke su bile sledeće: Zelenski je eliminisao pomoćnika Zalužnjog, a onda bi i njega ubio, predajući Ukrajinu Putinu. Ukrajinci su pozvani da izađu na Majdan, a vojska je pozvana da napusti svoje položaje i krene na Kijev.

Drugi video je nešto kasnije, u 2.16 časova, podelio Telegram kanal Trukha Barselona. U ovom lažnom video snimku, Zalužnji je navodno tvrdio da su mediji označili njegov apel kao lažni snimak i rusku propagandu.