Olena Zelenska Foto: TANJUG/Saul Loeb/Pool Photo via AP

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska danas je u američkom Kongresu održala govor u kojem je zatražila od SAD-a još oružja kako bi se njena zemlja obranila od ruske agresije.

„Ne želimo više vazdušne napade. Dosta nam je. Da li previše da tražimo?“, upitala je Zelenska američke poslanike, pa nastavila:

Olena Zelenska Foto: TANJUG/Jabin Botsford/The Washington Post via AP

„Želimo da svaki otac i majka u Ukrajini mogu da kažu svom detetu: ‘Spavaj mirno, više neće biti vazdušnih napada’“, rekla je ona i dodala:

„To je ono što tražim od vas i što moj suprug traži od vas, kao roditelja. Pomozite nam i zajedno ćemo ostvariti veliku pobedu“.

Olena Zelenska Foto: TANJUG/Saul Loeb/Pool Photo via AP

Govor Olene Zelenske održan je nakon što je američki ministar odbrane najavio da će SAD poslati četiri moćnija višecevna raketna lansera HIMARS u Ukrajinu.

Obraćanje Olene propraćeno je snimcima dece koja su poginula ili ranjena u ruskim napadima.

Pomenula je i Lizu Dmitrijevu, četvorogodišnju devojčicu sa Daunovim sindromom, koja je ubijena u četvrtak tokom ruskog napada.

Vašington je poslao u Ukrajinu vojnu opremu u vrednosti od skoro 7 milijardi dolara od početka ruske invazije 24. februara. Pentagon je nedavno Kijevu isporučio precizne artiljerijske sisteme HIMARS, sa dometom od 80 kilometara, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da gađa ruske ciljeve koji su ranije bili van domašaja.

Podsetimo, supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska sastala se u utorak u Beloj kući sa prvom damom SAD Džil Bajden.

Džil Bajden i Olena Zelenski
Džil Bajden i Olena Zelenski Foto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska, primila je istog dana u Vašingtonu nagradu za ljudska prava u ime naroda Ukrajine kao priznanje za njihovu borbu protiv ruske invazije na njihovu zemlju.

Foto: TANJUG/AP Photo/Carolyn Kaster

Sva dešavanja u vezi ruske invazije na Ukrajinu šratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Od komičara do tragičara: Ko je Vladimir Zelenski 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare