Nikol Pašinjan, Vladimir Putin Foto: VLADIMIR SMIRNOV/TASS/ EPA-EFE, Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/EPA-EFE, Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, Shutterstock

Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je danas da je 49 ljudi poginulo u granatiranju na granici sa Azerbejdžanom, prenosi agencija RIA Novosti.

„Naši gubici su 49 ubijenih ljudi“, rekao je Pašinjan u obraćanju parlamentu. On je dodao da ova cifra nije konačna.

Nikol Pašinjan Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Tokom noći izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje.

Jerevan je naveo da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letelice.

Baku je saopštio da je jermenska vojska pucala na položaje azerbejdžanskih trupa na granici, kada je došlo do sukoba. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerava da poremeti mirovni proces. Obe strane su izvestile o žrtvama među pripadnicima svoje vojske, navodi agencija RIA Novosti.

Pašinjan razgovarao sa Putinom

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je danas telefonski sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o sukobu na jermensko-azerbedžanskoj granici, saopštila je pres služba jermenske vlade, prenosi Tanjug.

Pašinjan je izvestio Putina o provokativnim agresivnim akcijama vojske Azerbejdžana na suverenu teritoriju Jermenije koje su počele u ponoć napadom iz artiljerijskog naoružanja, preneo je TASS.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency

Jermenski premijer je ukazao da je agresija Azerbejdžana neprihvatljiva i da zahteva adekvatan odgovor međunarodne zajednice. Pašinjan i Putin su se saglasili da ostanu u operativnom kontaktu.

Pašinjan je takođe pozvao i francuskog predsednika Emanuela Makrona i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da razgovaraju o situaciji. Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koje svaka strana okrivljuje onu drugu.

Jermenija je saopštila da su rano jutros jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile intenzivnu vatru u pravcu više jermenskih gradova koristeći artiljeriju, velikokalibarsko i lako streljačko naoružanje i da su jermenske snage odgovorile na napad, prenosi TASS.

Jermenija o novom sukobu obavestila EU

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je danas sa predsednikom Evropskom saveta Šarlom Mišelom o novoj eskalaciji tenzija na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopštila je jermenska vlada.

Jermenija je Evropskoj uniji saopštila da je Azerbejdžan odgovoran za eskalaciju tenzija oko sporne teritorije Nagorno-Karabaha, a i Baku i Jerevan okrivljuju jedni druge za poslednje obnavljanje sukoba tokom noći, u kome su obe strane prijavile ljudske žrtve, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta rekao je da je EU „spremna da uloži napore da se spreči dalja eskalacija“ i da „nema alternative miru i stabilnosti u regionu“, prema saopštenju jermenske vlade, navodi britanska agencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Turska: Jerevan da prekine sa provokacijama

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim razgovarao o „jermenskim provokacijama“ na granici sa Azerbejdžanom i pozvao Jerevan da se fokusira na mirovne pregovore.

Jermenija bi trebalo da prekine sa provokacijama i da se fokusira na mirovne pregovore i saradnju sa Azerbejdžanom“, napisao je Čavušoglu na Tviteru posle razgovora sa Bajramovim, prenosi Rojters.

Mediji: Dogovoren prekid vatre

Azerbejdžanski mediji izvestili su da su se Baku i Jerevan danas od 09:00 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu u kome ima ljudskih žrtava, prenosi agencija RIA Novosti.

Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

„Postignut je sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana od danas od 09:00 sati po loklanom vremenu“, preneo je Sputnjik Azerbejdžan pozivajući se na svoje izvore, navodi ruska agencija, prenosi Tanjug.

Moskva poziva da se poštuje mirovni sporazum

Rusija je danas pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva i poštuju sporazum o prekidu vatre, nakon što je Moskva izrazila „ekstremnu zabrinutost“ zbog obnove borbi između dve zemlje.

U saopštenju, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je jutros u 09:00 sati po moskovskom vremenu posredovalo u dogovoru o prekidu vatre i da očekuje da obe strane ispune uslove sporazuma, prenosi Rojters.

Prvi sukob izbio 1980-tih

Sukob je prvi put izbio krajem 1980-ih, kada su jermenske snage zauzele oblasti u blizini Nagorno-Karabaha, međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa većinskim jermenskim stanovništvom, navodi Rojters.

Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove iz kojih su pobegli.

Lideri obe zemlje su se od tada nekoliko puta sastajali da bi sklopili sporazum namenjen uspostavljanju trajnog mira, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar