Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Prvi sastanak Naftalija Beneta na funkciji premijera Izraela sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom trajao je više od pet sati, zbog čega je morao da produži posetu Sočiju dok ne prođe jevrejski dan odmora, šabat, saopštio je njegov kabinet.

Pročitajte još:

„Sastanak je bio srdačan i pozitivan i raspravljano je o mnogim pitanjima od važnosti za dve zemlje“, navedeno je u saopštenju Banetovog kabineta posle sastanka u letovalištu na Crnom moru, prvom otkako je Benet postao premijer u junu.

Ruska strana nije odmah ništa komentarisla, a izraelski mediji navode da je Benet prvobitno planirao da se popodne vrati u Izrael posle sastanka koji je počeo u 10 sati, međutim pošto je razgovor potrajao, vratiće se sutra uveče kako ne bi putovao za vreme šabata.

Smatra se da saopštenje ima za cilj da naglasi početak upostavljanja bliskih ličnih odnosa između Beneta i Putina, koji se dobro slagao sa Benetovim prethodikom Benjaminom Netanjahuom.

Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Netanjahu je govorio da su njegove lične veze sa Putinom doprinele da i izraelsko ruski odnosi budu bliski i jedan ruski zvaničnik je nagovestio da će biti potrebno vreme da ruski lider izgradi sličan odnos sa Benetom.

Putin je izrazio nadu da će novi premijer Izraela nastaviti stopama svog prethodnika u održavanju poverljivih odnosa sa njegovom zemljom, preneo je AP.

BONUS VIDEO: Prodaja Aljaske – ruska greška i posao veka za Amerikance

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pozdravljajući Beneta na početku sastanka, Putin je rusko izraelske odnose pohvalio kao jedinstvene, navodeći da je Izrael dom najveće zajednice koja govori ruski.

Benet je ocenio da je milion stanovnika koji govore ruski dalo veliki doprinos jevrejskoj državi, naglasivši „duboku vezu između dve zemlje“ i pohvalivši Putina što je tokom dvadesetogodišnje vladavine doprineo njihovom približavanju.

„Mogu vam reći u ime građana Izraela da mi vas smatramo istinskim prijateljem jevrejskog naroda“, rekao je Benet.

On je takođe pohvalio ulogu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu i govorio o novom muzeju u Izraelu, koji će biti posvećen jevrejskim vojnicima u sastavu savezničkih armija, a prvenstveno Crvene armije.

„Nemoguće je ne uvažavati heroizam cele ruske nacije tokom tih teških godina“, rekao je premijer Izraela, a AP konstatuje da je tu izjavu Putin dobro primio, s obzirom na to koliko ceni odlučan doprinos svoje zemlje u pobedi nad nacistima.

Rusija i Izrael su razvili bliske političke, ekonomske i kulturne veze, koje su im pomogle da se bave osetljivim i spornim pitanjima, kao što je situacija u Siriji, gde se Rusija udružila sa Teheranom da ojača vladavinu sirijskog predsednika Bašara Asada.

Putin je rekao da Rusija „ulaže napore da pomogne obnovi sirijske državnosti i da je ojača“, ali da, uprkos nekim problemima u odnosu na situaciju u Siriji, „postoji zajednička osnova i mogućnost za saradnju, posebno u borbi protiv terorizma“.

Izrael smatra iransko vojno učvršćivanje na svojoj severnoj granici crvenom linijom i često je napadao mete povezane s Iranom i konvoje oružja namenjene libanskom proiranskom Hezbolahu.

Moskva je igrala delikatnu diplomatsku igru, održavajući prijateljske veze i s Izraelom i s Iranom, i potpisnik je nuklearnog sporazuma velikih sila sa Teheranom, kome se Izrael oštro protivi i lobira protiv oživljavanja tog dokumenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar