Foto: EPA-EFE/YONATAN SINDEL

Ukoliko opozicija u Izraelu uspe da formira vladu kao što tvrdi da hoće i da već ima većinu, novi premijer trebalo bi da bude Naftali Benet. Eventualni pad Bedžamina Netanijahua ne znači i promenu politike. Benet - milioner, desničar i ultranacionalista - u mnogo čemu se politički slaže aktuelnim premijerom, ali to nije jedina njihova veza.

Pročitajte još:

Benet i Netanijahu se vrlo dobro poznaju. U kontaktu su od 2006. godine kada je Benet bio pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera, a kasnije je bio i deo jedne Netanijahuove vlade i to kao ministar odbrane, zatim obrazovanja i ekonomije.

Još jedna zanimljivost vezana za njihovo odnos je i da je Benet svom najstarijem sinu ime dao po Netanijahuovom bratu Joniju koji je ubijen u izraelskoj raciji za oslobađanje otetih putnika na ugandskom aerodromu Entebe 1976. godine.

Benet se formalno aktivno bavi politikom od 2013. godine kada je predvodio Ješe, glavni naseljenički pokreti na Zapadnoj obali, koji je aneksovao deo teritorije koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. što često ističe kao glavnu pobedu svoje političke platforme.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Dete imigranata

Rođen je u izraelskom gradu Haifi, a roditelji su mu imigranti iz San Franciska. Danas sa suprugom Gilat i njihovo četvoro dece živi u bogatom predgrađu Tel Aviva. Studirao pravo na jerusalimskom Hebrejskom univerzitetu, a u privatan biznis ušao je 1999. godine kada je osnovao firmu Toiota. Zatim se preselio u Njujork prodavši 2005. godine svoju softversku kompaniju američkoj bezbednosnoj firmi RSA za 145 miliona dolara.

EPA-EFE/YONATAN SINDEL / POOL

Kako je deo detinjstva proveo u SAD, tečno govori engleski jezik sa američkim naglaskom, a život u ovoj zemlji uticao je i na njegove stavove, te je relativno liberalan povodom tema kao što su prava homoseksualaca i odnos između religije u države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju snažan uticaj.

Malo za, malo protiv

Prošle godine, dok je Netanjahuova vlada pokušavala da napreduje sa aneksijom i izgradnjom Zapadne obale u poslednjim mesecima Trampove administracije, Benet je bio na funkciji ministra odbrane.

„Zamah izgradnje u zemlji ne sme se zaustaviti, čak ni na sekundu“, govorio je tada.

Plan aneksije ukinut je kada je Izrael formalizovao međunarodne odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako je tada bio na strani „Bibija“, ubrzo je promenio mišljenje. Prvi razgovori o obrazovanju široke koalicije opozicionih stranaka započeti su još pre sukoba, ali je Benet, izjaviljvao kako je vojnom operacijom, u kojoj je ubijeno više od 250 Palestinaca i 12 Izraelaca, završeno njegovo interesovanje za ulazak u koaliciju.

Ipak, ovu odluku promenio je nakon prekida surovih sukoba između Palestine i Izraela, kada su ponovo ojačale kritike na račun Netanjahua, te je trenutno otprilike 47 odsto Izraelaca protiv Netanjahua.

Kako saznaju izraelski mediji, oni i Lapid su međusobom podelili pozicije, te će tako, u slučaju pobede Benet biti premijer u prve dve godine mandata vlade, posle čega će ga zameniti Lapid.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar