Foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Kada je Šeron Lejn čula za kompaniju za krstarenje koja nudi trogodišnje putovanje oko sveta, odmah je počela da mašta o životu na brodu.

Kompanija „Život na moru“ prodaje mesta na brodu MV Gemini, koji isplovljava iz Istanbula 1. novembra na epsko globalno putovanje koje će obuhvatiti većinu glavnih destinacija za krstarenje na planeti.

Lejn, 75-godišnja penzionisana profesorka srednje škole iz Kalifornije, zaljubljenik je u putovanja. Nekada je predavala strane jezike i volela je da vodi svoje učenike na putovanja po Evropi. Devedesetih je otišla u Kejptaun u Južnoj Africi na dve godine avantura.

U poslednje vreme, Lejn se okrenula krstarenjima, ne samo zbog mogućnosti koje joj pruža da vidi svet, već i zato što joj je osećaj da pluta na moru jedan od omiljenih.

„Zapravo više volim okeanske dane, kada samo plovimo ili prolazimo kroz okeane, to me jednostavno oduševljava“, kaže Lejn za CNN Travel.

Iako je Lejn dugo bio san da živi na krstarenju puno vreme, visoka cena je uvek bila prepreka. Ali kada je čula za trogodišnje putovanje na krstarenju, odmah je počela da istražuje i planira budžet.

Najjeftinije sobe na MV Gemini koštaju oko 30.000 dolara godišnje, uključujući popust za solo putnike. Lejn je izračunao da je ovaj trošak izvodljiv i odlučila je da zaroni.

„Do ponoći te noći obavila sam dovoljno istraživanja da sam rezervisala sobu“, kaže ona.

Sada, Lejn je zauzet pripremama za novembarsko iskrcavanje MV Geminija. Ona prodaje većinu svoje imovine, odustaje od zakupa i priprema se za dug boravak na moru.

„Logistika je luda. To je skok vere, ali znam da će ovde biti mesta kada se vratim. Ili ću možda završiti da živim u drugoj zemlji. Ne znam, nebo je granica“, rekla je ona.

Priprema za novi život

Lejn se odlučila za jednu od najjeftinijih kabina na brodu – ono što se naziva „virtuelnom unutrašnjošću“. Kabina nema prozor, ali je gostima obećan ekran koji će emitovati uživo snimke izvan broda.

„Pokazuje bukvalno šta biste videli van svog prozora da ga imate. I to je dovoljno za mene, zaista jeste“, kaže Lejn.

Lejn insistira da mogućnost da tri godine živi u sobi bez prirodnog svetla nije zastrašujuća. Planira da kabinu tretira kao spavaću sobu – tamo će spavati, ali inače neće provoditi mnogo vremena tamo. Tokom dana, ona će se opustiti negde drugde na brodu, šetati okolo upijajući pogled na okean, ili će biti zauzeta uživanjem u uzbudljivim izletima.

Iako planira da proda „95 odsto svoje imovine“ pre nego što isplovi, Lejn kaže da će poneti nekoliko porodičnih fotografija kako bi kabinu učinila svojom. Ona ima omiljenu sliku svojih sada već odraslih unuka kada su bili deca, kada ih povela na putovanje da posmatraju kitove.

„Imam to laminirano i uzeću magnete i zalepiću ih na vrata iz dva razloga“, kaže Lejn. „Prvi, vidim njihova lica svaki put kada uđem, što je uvek zabavno, a drugi razlog je što olakšava da saznate koja su vrata vaša, jer vam se unuci osmehuju“.

Lejn još nije rekla svojoj ćerki ili unucima da će krenuti na krstarenje.

Foto:EPA-EFE/DEAN LEWINS

„Ne želim da pokušavaju da me odvrate od toga“, kaže ona. Lejn misli da će podržati njenu odluku, ali tri godine su dugo vremena i verovatno je da neće videti mnogo svojih najmilijih na kopnu dok obilazi svet.

Ali Lejn se raduje video-pozivima porodice i prijatelja iz dalekih krajeva – i uzbuđena je što stvara nove veze na brodu. Čula je da će na putovanju biti mnogo solo putnika i smatra da će biti željni druženja. U stvari, linija za krstarenje je već povezala mnoge goste putem aplikacije, kaže Lejn, i „već je dobar trenutak“.

„Već smo se upoznali – već volontiramo da pomažemo jedni drugima u stvarima i dajemo jedni drugima ideje, odgovaramo na pitanja i pravimo planove. Već je zabavno“, rekla je.

Lejn je dugo bila srećna sama i odbacuje ideju da bi mogla da pronađe romansu.

„To se neće dogoditi. To mi je potpuno van glave. Nemam interesa. Želim da se sprijateljim“, kaže ona.

Osim toga, kada je donosila odluku da rezerviše trogodišnje krstarenje, bila je posebno zahvalna na svojoj nezavisnosti – razgovarala je sa ljudima koji su rekli da žele da se prijave, ali njihov partner ili supružnik nisu zainteresovani.

„Nemam to. Mogu da ostanem kod kuće ako želim. Mogu otići negde ako želim. Jedino što me sprečava da radim je zdravlje. Sve dok kontrolišem da sam dobro“, rekla je ona.

Lejn ima problema sa plućimma za koje kaže da je čini podložnijom efektima Kovida-19 i drugih respiratornih virusa. Retko je bila van svog doma, a kamoli na odmoru, otkako je pandemija uzela maha.

Ali umesto da se plaši ukrcavanja na brod za krstarenje, Lejn sugeriše da će joj biti udobnije na brodu nego na kopnu – uverena je u Kovid mere krstarenja i medicinske ustanove dostupne na brodu, a takođe planira da preduzme sopstvene mere predostrožnosti.

„Kada sam na brodu, kada sam bilo gde gde ima drugih ljudi, nosiću masku N95, hiruršku masku i naočare“, kaže ona.

Lejn se neće iskrcati sa broda na određenim destinacijama, poput Antarktika, gde bi hladan vazduh mogao da pogorša njena pluća. Ali veoma je uzbuđena zbog većeg dela putanje broda, uključujući zaustavljanje u Škotskoj i Irskoj, mesta za koja veruje da odatle potiču njeni preci, ali koja nikada ranije nije posetila.

PROČITAJTE JOŠ:

Život na brodu

Ukupno, MV Gemini će se zaustaviti u 375 luka tokom svog trogodišnjeg putovanja, od kojih 208 uključuje noćenje. Brod će se zaustavljati svuda, od Indije do Kine, do Maldiva do Australije, sa više noćnih zaustavljanja.

Lejn je uzbuđena što vidi svet i drago joj je da će putnici imati vremena da upijaju svaku destinaciju, ali ona misli da će provesti više vremena na brodu nego mnogi njeni saputnici.

„Za mene je okean stvar. Sam brod u okeanu, to je žreb“, rekla je ona.

Lejn planira da objavi svoje iskustvo na blogu – „moj cilj je da napišem nešto svaki dan“, kaže ona. Nada se da će joj blog, koji piše pod pseudonimom, omogućiti da uživa u putovanju i podeli svoje avanture sa voljenima kod kuće i sa strancima.

Lejn se nada da bi njene depeše mogle inspirisati druge da preuzmu rizik i izguraju sebe iz svoje zone udobnosti. Još uvek žali za godinama koje je provela odlažući putovanja.

„Mislim da sam uvek čekala savršeno vreme da odem kada je sve u redu u životu, kada je novac u redu, kada su sastanci u redu, kada drugi ljudi žele da idu“, kaže ona.

„Nemojte ostati kod kuće. Dom može biti tamo gde je srce, dom može biti tamo gde okačiš šešir – okači šešir, a onda sedi na brod, u avion, u auto, idi negde“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Najveći svetski kruzer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar