Foto: Privatna arhiva

Par iz Irana u 20-im godinama osuđen je na zatvorsku kazne od ukupno 10 godina zbog objavljivanja snimka na kom se vidi kako plešu na ulici.

Oni su navodno osuđeni za promovisanje korupcije, prostitucije i propagande. Na snimku se vidi kako plešu pored Teheranske kule Azadi (Sloboda).

Izvor je za BBC Monitoring potvrdio da je par uhapšen nakon što su objavili video na svojim Instagram nalozima, koji zajedno imaju skoro dva miliona pratilaca.

Astiazh Hakiki (21), i njen verenik Amir Mohammad Ahmadi (22), sada su navodno osuđeni za „promovisanje korupcije i prostitucije, dosluha protiv nacionalne bezbednosti i propagande protiv establišmenta“.

Porodična kuća Hakiki, koja je modni dizajner, pretresena je pre hapšenja. Nejasno je kolika je kazna za svaku od zasebnih osuda sa kojima se suočavaju. Svako od njih je osuđen na ukupno 10 i po godina, što je kombinovana kazna za optužbe.

Ako njihove presude budu potvrđene, moraće da izdrže najdužu od tih kazni.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema izveštajima, izrečena im je i dvogodišnja zabrana korišćenja društvenih mreža i napuštanja zemlje.

Iranski protestni pokret koji je počeo u septembru postao je jedan od najozbiljnijih izazova iranskom režimu revolucijr 1979. godine.

Da bi ugušila proteste, država je izricala teške kazne ljudima koji su umešani u nemire, uključujući pogubljenje najmanje četiri demonstranta ranije ovog meseca i u decembru.

Iako je smrt Mahse Amini bila katalizator širih nemira u Iranu, ona je takođe bila vođena dugogodišnjim nezadovoljstvom zbog siromaštva, nezaposlenosti, nejednakosti, nepravde i korupcije.

Stotine su ubijene, a hiljade uhapšene tokom demonstracija zbog okolnosti oko njene smrti.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar