Foto: EPA-EFE/UKRANIAN JOINT SERVICE OPERATION PRESS HANDOUT , EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Prema pisanju pojedinih ukrajinskih medija, Rusiju trese veliki skandal nakon što je u javnost procurio dopis ruske NTV televizije u kojem stoji da je njihova novinarka silovana u okupiranom gradu Melitopolju. Ruska novinarka Olga Zenkova poslana je u Melitopolj kako bi napravila reportažu iz grada koji su Rusi okupirali već na samom početku rata. Međutim, kako se navodi, naletela je na zloglasnu čečensku brigadu i vojnici su navodno novinarku silovali, a kamermana pretukli.

Ukrajinci pišu da se za incident saznalo sasvim slučajno jer je u javnost procurila pritužba NTV-a u kojem je Uprava pozvala Istražni odbor Ruske Federacije da istraži slučaj. Službeni dokument poslat je čelniku Istražnog odbora, a iz same televizije nisu hteli ništa da komentirišu kako bi izbegli „diskreditovanje ruske vojske“.

Telegram kanal „Išči sviči” (doslovno „Traži svoje”) objavio je kopiju pisma šefa ruskog kanala NTV Istražnom komitetu, kojim se zahteva istraga o počinjenom zločinu.

U pismu koje je navodno napisano 21. januara 2023. godine, policiji se prijavljuje da su novinarka Olga Zenkova i snimatelj Artiomas Epifanov radili u Melitopolju. Oni su 17. januara bili na ručku u restoranu „Voroncovskij“, kada su ih napali muškarci obučeni u vojne uniforme, koji su se predstavili kao „udarnici bataljona Ahmat“.

Tokom incidenta, kamerman je zadobio „umerene povrede“, a Zenkova je silovana, navodi se u objavljenom pismu.

Pročitajte još:

Na sajtu televizije NTV zaista je naznačeno da je O. Zenkova njihova službenica, i „regionalni dopisnik“, a A. Epifanov je takođe radnik NTV.

BONUS VIDEO Tenk Armata – ponos ruske vojske