Foto: Dan Bartlett / AFP / Profimedia

Nedavno otkrivena zelena kometa će uskoro proći pored Zemlje prvi put u 50.000 godina. Poslednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Nazvana C/2022 E3 (ZTF), kometa ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega joj je potrebno dosta da ponovo prođe pored Zemlje.

Ova kometa će pored Zemlje proći između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 miliona kilometara do 44 miliona kilometara, prenosi CNN.

Čak i tokom najbližeg približavanja, kometa će i dalje biti udaljena više od 100 puta više od Mesečeve udaljenosti od Zemlje.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je primete kao bledu zelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, koja se takođe naziva Severnjača. Komete reflektuju različite boje svetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava.

Rano jutarnje nebo, kada mesec zađe posle ponoći za one na severnoj hemisferi, optimalno je za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

U zavisnosti od svoje osvetljenosti, C/2022 E3 (ZTF) može čak biti vidljiv golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.

PROČITAJTE JOŠ:

Kometa se može razlikovati od zvezda po svojim prugastim repovima prašine i energiziranih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo uzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se najbliže približiti Marsu 10. februara.

Ako oblaci ili loše vreme stane na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podeliti direktan prenos komete na nebu iznad Rima.

BONUS VIDEO: Mars za početnike – ima li „malih zelenih“ na „Crvenoj planeti“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar