Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Dvojica obaveštajaca - Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov bivši ruski obaveštajac i Kiril Budanov šef ukrajinske vojne obaveštajne službe predstavljaju neke od najvećih noćnih mora ruskog predsednika Vladimira Putina. Budanov je čovek koji je predvideo tačno kada će invazija početi, a Rusija ga je označila kao glavnog organizatora eksplozije na Krimskom mostu. Sa druge strane, Strelkov dolazi iz redova ruskog FSB-a, ali se poslednjih meseci okrenuo protiv ruskog lidera.

Poslednji u nizu nastup Strelkova kojim je iznervirao Kremlj je onaj u kom je izrekao da se ruska proizvodnja „raspala” tokom rata. Napao je „generale i birokrate“ koji su rukovodili ruskom invazijom, rekavši da je „nemoguće sprovesti pravu mobilizaciju, prave pripreme ili pravi rat“ sa ovim ljudima. Iako je Putin najavio delimičnu mobilizaciju još u septembru prošle godine, Girkin je, kao i mnogi drugi vojni blogeri, sklon ideji uvođenja vanrednog stanja i prelaska na ratnu ekonomiju.

„Sve je isto kao što je bilo ovog leta“, rekao je Girkin, misleći na period tokom kojeg su ruske snage pretrpele zastoje zbog uspešne ukrajinske ofanzive.

Snimak Girkinovog nastupa je na Tviteru objavio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

„Terorista Girkin-Strelkov kritikuje rusko rukovodstvo i rusku vojsku zbog neuspeha da se pripreme za rat i predviđa da je Rusiji suđeno da izgubi rat“, napisao je Geraščenko.

Ni ukrajinski obaveštajac ga ne ostavlja na miru

Sa druge strane, i ukrajinski obaveštajac Budanov predstavlja noćnu moru za Putina. Pre nekoliko dana mu je poslao i najtežu poruku- da je rat počeo i da će se završiti na Krimu.

„Rusi će ove godine pokušati da zauzmu više teritorije u regionima Donjecka i Luganska. Nova ofanziva sa severa, iz Belorusije, malo je verovatna. Moramo učiniti sve da do leta vratimo Krim Ukrajini“, rekao je general Budanov.

Na pitanje da li misli da će ulazak ukrajinskih trupa na poluostrvo dovesti do nuklearnog napada Moskve, imao je spreman odgovor.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN/ROMAN PILIPEY/Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

„To nije istina. I Krim će opet biti naš. Još nešto, sve je počelo na Krimu, sve će se tu završiti“, rekao je Budanov.

Zatim je prešao na rusku taktiku zastrašivanja.

„Rusija je zemlja od koje možete očekivati mnogo toga, ali ne i potpuni idiotizam. Nuklearni napad se neće dogoditi. Njeno izvršenje ne bi dovelo samo do ruskog vojnog poraza, već i do potpunog kolapsa Rusije. I oni to znaju“, rekao je Budanov.

Kiril Budanov Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Nije slučajno spomenuo Krim

Inače, nije slučajno što je Budanov spomenuo baš Krim. Name, on je prema tvrdnjama ruskog FSB-a, direktno odgovoran za eksplozije na Krimskom mostu koje su praktično razorile ovo zdanje koje spaja Rusiju i Krim. Pretpostavlja se da je ruska služba Budanova povezala sa ovim incidentom zbog njegovih prethodnih izjava u kojima je nagoveštavao da bi ruskog predsednika Vladimira Putina mogli da izdaju upravo Rusi.

Naime, među uhapšenima zbog eksplozije na Krimskom mostu nalazi se čak petoro Rusa.

Pročitajte još:

Da je i ovakav scenario moguć još na početku invazije govorio je upravo Budanov.

Takođe, Budanov je tvrdio i da ima saznaja o Putinovom mentalnom i fizičkom zdravlju, koje je prema njegovim rečima ozbiljno narušeno. Naime, šef obaveštajaca je rekao da je ruski predsednik u „veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i da je veoma bolestan“, kao i da je operisao rak neposredno pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Tom prikom je rekao i da je ruski lider „poludeo“.

Uz to, Budanov se „zamerio Rusima“ još tokom prethodnog rata 2014. godine. Tada je obavljao zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka koji se tiču ruske vojne strategije.

BONUS VIDEO Milanović: Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica smo ga oteli od Srbije